Strömavhopp efter Brexit-avtal

Sent onsdag kväll meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon lyckats få regeringen att godta ett avtal med EU. Men det skedde till priset av en rad avhopp: sammanlagt fyra ministrar har nu lämnat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Torsdag morgon stod det klart Shailesh Vara, en av Theresa Mays ministrar för Nordirland, avgår. Ett par timmar senare meddelade även Storbritanniens brexitminister Dominic Raab att han avgår.

Frågan om Nordirland har varit en knäckfråga i förhandlingarna, och många irländare fruktar en "hård gräns" mot EU. Men republiken Irlands premiärminister Leo Varadkar säger att han för sin del tycker att avtalet är "ganska bra".

Fredsprocessen prioriterad

Han säger till tidningen The Guardian att han tycker att han fått igenom allt det som Irland krävt under förhandlingarna, inklusive en garanti gällande gränsen mellan republiken och Nordirland.

Varadkar betonar att hans prioriteringar har varit att skydda fredsprocessen på Irland och att skapa förutsättningar för fritt utbyte av handel, varor och tjänster.

– Vi har nått ett tillfredsställande avtal när det gäller alla dessa prioriteringar, säger han.

Nordirlands försteminister Arlene Foster har inte uttryckt ett liknande gillande, men hon säger i en twitterpost att hon haft "ett uppriktigt möte" med Theresa May, och att May är "fullt medveten om vår ståndpunkt och våra åsikter".

Behöver stöd

Nästa steg i Brexit är att avtalet måste bli godkänt i Storbritanniens parlament. Där behöver Theresa Mays konservativa parti stöd av bland annat irländska konservativa DUP, vars ledare Arlene Foster alltså behöver övertygas.

I mitten av december kommer frågan upp i det brittiska parlamentet, skriver TT.

MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat