27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Stulna regalier från domkyrka har hittats - i soptunna

De ovärderliga kungaregalierna som stals vid den fräcka kuppen från domkyrkan i Strängnäs i somras är nu återfunna. Efter beskedet ställdes den pågående rättegången om stölden in.

Det var en väktare i Åkersberga som larmade polis om det ovanliga fyndet på soptunnan.

– Vi tror inte att de har legat där särskilt länge, säger en poliskälla till Dagen.

– De upptäcktes av en väktare under natten.

Karl IX:s begravningsregalier från 1600-talet stals den 31 juli från domkyrkan i Strängnäs. Åtal väcktes nyligen vid Eskilstuna tingsrätt, där en man i 20-årsåldern stod anklagad för att ha planerat och genomfört kuppen i domkyrkan.

Nekade till anklagelser

Han ska ensam eller tillsammans med en annan person ha genomfört bortförandet av regalierna. Mannen nekade till anklagelserna. Han säger att han hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt, men att han inte visste något om någon kupp.

Nu blir det paus i rättegången på grund av fyndet i Stockholm.

Läs mer: 22-åring i rätten efter fräck kyrkokupp

Åklagare Reena Devgun meddelade på tisdag morgon att förhandlingen måste avbrytas, eftersom förundersökningen skulle återupptas. Tisdagen skulle annars ha varit den sista rättegångsdagen. Nu tas rättegången upp igen först den 15 februari.

Polisen säger till Dagen att polisarbetet har koncentrerats mot en kriminell gruppering i Stockholm.

– Det har pågått en polisundersökning under en längre tid. Vi har haft spaning mot kriminella gäng och individer som ibland är med i gäng.

Det finns uppgifter i pressen om att det skulle ha stått ordet "Bomb" på soptunnan, stämmer det?

– Jag vill inte kommentera det, säger polisen.

Om det nu är organiserade kriminella gäng som ligger bakom stölden, verkar det inte väldigt slarvigt eller "oproffsigt" att bara slänga bytet i en soptunna?

– Jag vill inte spekulera i det. Det kanske fanns en anledning att lämna tillbaka regalierna, de är ju väldigt svårsålda.

Polisen säger att man inte närmare kan kommentera utredningen, men att man är "väldigt glada" över att regalierna nu verkar ha kommit till rätta.

Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, har sagt att stölden av regalierna är "ett övergrepp mot vår gemensamma historia".

– Allting har ett ekonomiskt värde, men det här är som när huset brinner ner och bilderna på barnen försvinner. Det här har ett annat värde, det är en del av vår historia och det är inte bara Strängnäs som är bestulet, utan hela Sverige, sa han om kuppen.

Glädjeyttringar

Nu är det i stället glädjeyttringar som hörs från Strängnäs stift.

– Egentligen borde jag inte kunna prata, för jag har hakan nere vid knäna. Om det är sant så är det är helt otroligt, säger Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, till SVT:s Morgonstudion.
De stulna föremålen har ett ovärderligt kulturellt värde och ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor.

Tre föremål stals från montern: en krona av guld tillverkad 1626, ett riksäpple av gud med dekor av svart och vit emalj med slipade bergskristaller och pärlor tillverkat 1611, samt en krona av guld täckt med svart och vit emalj med dekor av slipade bergskristaller och pärlor, tillverkad 1611.

Regalier är föremål som använts som symboler och tecken för att utmärka en bärares rang, ämbete eller funktion. Regalier används i ceremoniella sammanhang, till exempel vid sammankomster eller vid kröningar och även begravningar.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar