Styrelsen för EFK föreslår delat ledarskap

Styrelsen i Evangeliska frikyrkan (EFK) föreslår ett delat ledarskap i framtiden.
– Allt behöver inte finnas i en enda person, säger Inger Lundin, vice ordförande i EFK:s styrelse.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den som hade hoppats få reda på vem som kan bli aktuell som ny EFK-ledare lär bli besviken.

Föredrar flera

När samfundet på tisdagen gick ut med ett pressmeddelande var beskedet att man föredrar att flera personer delar på ledaransvaret i framtiden.

– EFK:s arbete är stort och mångfacetterat. Vi i styrelsen har arbetat utifrån att det är flera kompetenser, gåvor och erfarenheter som behövs i EFK:s högsta ledning, säger Inger Lundin.

Det var i mars som EFK:s missionsdirektor Daniel Norburg lämnade sin post efter efter en ömsesidig förtroendeklyfta mellan honom och styrelsen. Fler detaljer kring vad som låg bakom avgången är fortfarande höljt i dunkel.

En övergångslösning

Sedan i våras har samfundet letts av den tillförordnade missionsdirektorn Bernth-Åke Ottosson. Men detta har bara varit en övergångslösning.

Vid ett extra möte den 9 december väntas styrelsen besluta om vilka personer som ska föreslås till posten som missionsdirektor.

Och det är många egenskaper man söker.

99783.jpg– Förmåga att inspirera och kommunicera. Att leda andra ledare. Att tänka teologiskt. Att kunna organisera och utveckla och inte minst att förstå och känna till vårt stora internationella arbete. Det är sådant som vi särskilt har lagt vikt vid, säger Inger Lundin.

Tiden att nominera framtida ledare avslutades i september. Det stod då klart att 47 personer blev nominerade av församlingarna och av enskilda medlemmar.

Flera nomineringar

Vissa blev nominerade flera gånger och dessa förslag kokades ner till nio namn som styrelsen jobbade vidare med. Sju personer meddelade att de stod till förfogande. Vilka namn det handlar om hemligt, men i december ska man presentera vem eller vilka som föreslås till posten.

När Evangeliska frikyrkan möts till kongress i maj 2018 ska samfundet välja en ny missionsdirektor.