Svensk judinna från Göteborg får inte flytta till Israel

Hon är messiansk judinna från Göteborg – och dotter till en överlevande från Förintelsen – men får inte bosätta sig i Israel. Myndigheterna säger nej med motiveringen att hon är barndöpt, uppges tro på Jesus och har samarbetat med Svenska evangeliska alliansen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 64-åriga kvinnan från Göteborg förnekar att hon tillhör någon kristen organisation och säger att hon har gått ur kyrkan sedan länge.

Kvinnan betraktar sig själv som judinna och har de senaste två och ett halvt åren bott både i Israel och i Sverige. Hon har ansökt om att få bosätta sig permanent i Israel, men i stället har hennes vanliga turistvisum på tre månader kortats ned till en månad.

Uppmärksammat i Israel

Just nu befinner sig kvinnan i Israel, men måste senast på söndag lämna landet, uppger Jerusalem Post, som är en av flera tidningar som har skrivit om fallet.

– Mina farföräldrar bodde i Wien 1938 när nazisterna marscherade genom staden. De försökte fly, men inget land tog emot dem, och Israel existerade inte. Nu marscherar nazister i Göteborg och Israel accepterar mig inte, säger kvinnan till Jerusalem Post.

Den 64-åriga göteborgskan berättar hur nazister demonstrerade i Göteborg under judiska högtiden Yom Kippur nyligen, och hur ett hakkors målades vid entrén till hennes lägenhet. Redan som barn fick hon lida av antisemitismen, uppger hon.

Sa nej

I ansökan för att kunna få bo och leva i Israel hänvisar kvinnan till den lag som ska ge alla med judiska far- och morföräldrar rätt att bosätta sig i landet, om man inte frivilligt har bytt religion.

Men den israeliska migrationsmyndigheten sa nej i juli i år. Myndighetens talesperson Irit Laubel skriver enligt tidningen Haaretz: ”Den sökandes föräldrar döpte henne när hon var en månad gammal. Vi har också fått information om att hon är en messiansk judisk psykolog, som tror på Jesus och har kopplingar till Svenska evangeliska alliansen. Organisationen inrymmer olika missionsgrupper, av vilka en del är aktiva bland judar i Israel”.

Förföljdes under Förintelsen

Kvinnan har vid ett tillfälle för några år sedan deltagit i ett panelsamtal i Betlehemskyrkan (EFS) i Stockholm kring hur en jude, en muslim och en marxist ser på Jesus, i samband med Jesusmanifestationen.

Hennes judiska pappa förföljdes under Förintelsen, men tog sig till Sverige. Hans föräldrar dödades däremot av nazisterna i Auschwitz. I Sverige gifte pappan sig med en kristen svensk kvinna. Deras nu 64-åriga dotter uppger att den judiska identiteten hos henne är tydlig.

– Det är otänkbart att en kvinna som har förföljts hela sitt liv för sin judiskhet inte kan finna en tillflyktsort i ett land avsett just för detta. Det här är exakt syftet med lagen om återvändande, säger hennes advokat Shira Schwartz Meirman till Haaretz.

Dagen har haft kontakt med göteborgskan på telefon i Israel, som dock inte vill säga något ytterligare i dagsläget, efter samråd med sin advokat.

Fakta:

Fakta: Lagen om återvändande

1950 stiftade det israeliska parlamentet, Knesset, den så kallade lagen om återvändande.

Enligt denna ­ lag har alla judar i världen rätt att flytta till Israel och erhålla israeliskt medborgarskap.

Lagen gäller de personer som har fötts som judar, de som har judiskt påbrå (minst en far- eller morförälder) eller konverterat till judendomen samt deras närmaste anhöriga.

Källa: Förenade Israelinsamlingen

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek