Svenska kyrkan i Ludvika stoppar sin intervju med nazister

Svenska kyrkan i Ludvika lägger ned projektet Kyrksnack, där företrädare för samtliga politiska partier i kommunvalet, inklusive nazistiska NMR, skulle intervjuas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De elva partier som sitter i Ludvika kommunfullmäktige skulle intervjuas inför valet i höst och utfrågningarna skulle sändas på Youtube. Däribland nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och Kommunistiska partiet.

Men nu gör Svenska kyrkan i Ludvika en total omsvängning. Kyrkoherde Gunnar Persson i Ludvika meddelar att man inte går vidare och sänder intervjuerna.

Ogenomtänkt beslut

"I efterhand har jag insett att beslutet var ogenomtänkt. Vi vill inte ge dessa typer av partier en möjlighet att föra fram sitt budskap i våra kanaler," skriver han på Svenska kyrkan webbsida.

Gunnar Persson vill inte att Svenska kyrkan bjuder in "partier som inte på något sätt delar Svenska kyrkans värderingar eller de demokratiska grundvalar som vårt samhälle vilar på".

Ett parti som stämmer in på den beskrivningen är Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som flyttat fram sina positioner i Ludvika och som senast på 1 maj i år demonstrerade på stadens gator med sitt nazistiska budskap.

Inga intervjuer sänds

Beslutet innebär att projektet Kyrksnack läggs ned helt och hållet och att ingen av intervjuerna med de lokala politiska företrädarna i kommunen kommer att sändas, trots att flera intervjuer redan gjorts. Enligt Gunnar Persson har dock har inte någon intervju gjorts med företrädare för NMR.

Nordiska motståndsrörelsen har ett mandat i Ludvika kommunfullmäktige.

Böneutrop
Kyrka och politik