23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Svenska kyrkans unga förlorade viktigaste verksamheten under pandemin

Utan ungdomsläger förlorade Svenska kyrkans unga sin viktigaste verksamhet. Nu hoppas ordförande Jakob Schwarz att det kan leda till nya sätt att engagera ungdomar. – Vi har fått fråga oss vad det egentligen innebär att vara kyrka, säger Schwarz.

I helgen arrangerades Riksårsmötet, det högsta beslutande organet hos Svenska kyrkans unga. Omkring 130 ombud deltog digitalt, något fler än vanliga år.

Riksårsmötet beslutade bland annat att  enbart ha två typer av medlemskap: ett för alla upp till 30 år och ett för alla över 30 år. Ett ekonomiskt stödmedlemskap som var dyrt att administrera tas bort.

– Det gör det tydligare att man som vuxen är välkommen att stödja Svenska kyrkans unga. Vi är beroende av att vuxna stöttar oss med tid, engagemang och självklart även ekonomiskt. Nu kan det ekonomiska stödet ske genom gåvogivande istället, säger förbundsordförande Jakob Schwarz.

Inställda läger

För medlemmarna i Svenska kyrkans unga var mötet ett sällsynt tillfälle att diskutera med andra medlemmar. Pandemin har slagit hårt mot organisationen: nästan inga ungdomsläger har kunnat arrangeras. Normalt är lägren en bärande del av verksamheten. Kanske för bärande, menar Schwarz.

– Det var inte så tacksamt i mars att berätta att även vi var tvungna att ställa in våra läger. Det var många som tänkte att vi som unga nog klarar oss ändå. Lägren har varit en så självklar del som vi nu inte har kunnat förlita oss på.

Tvingade till reflektion

Utan läger har organisationen behövt tänka om. Till viss del har ungdomsläger kunnat arrangeras digitalt, men det handlar också om en mer övergripande reflektion.

– Vi har behövt tänka till när det gäller hur vi ska kunna finnas där för ungdomar. Det har fått oss att fråga oss vad det egentligen innebär att vara kyrka.

Där hoppas Schwarz att pandemin kan leda till en mer fysisk församlingsform. Under sommaren har restriktionerna föranlett en debatt om i vilken utsträckning som gudstjänster kan arrangeras digitalt. Schwarz har sin åsikt klar.

– Det finns förstås fördelar med det men vi behöver en fysisk församlingsgemenskap.

Läs mer Kyrkans satsningar behövs främst där människor bor - i städerna

Läs mer Yngre oroligare än äldre under corona

Fler artiklar