Svenska kyrkoledare träffade utrikesminister Margot Wallström

När svenska kyrkoledare under tisdagen träffade utrikesminister Margot Wallström (S) lyfte de upp vikten av religionsfrihet, inklusive rätten att bygga kyrkor i Saudiarabien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Inom en snar framtid kanske det blir möjligt att bygga kyrkor i Saudiarabien. När delegationen från Sveriges kristna råd (SKR) stegar ut från Utrikesdepartementet efter ett möte med Margot Wallström (S) är det ett ämne de pratar om.

– Det verkar som att det finns en möjlighet att få kyrkor i Saudiarabien, säger Anders Arborelius, kardinal i katolska kyrkan, till Dagen.

– Det verkar vara så att det är en islossning för vad kristna i Saudiarabien får göra, så det ser lite hoppfullt ut, fortsätter Antje Jackélen, då ärkebiskopen i Svenska kyrkan redogör för mötet inne på UD.

Öppningen för att börja bygga kyrkor i Saudiarabien kommer efter samtal mellan Vatikanen och det saudiska kungahuset. Vem vet, kanske kommer utrikesminister Margot Wallström inom kort att lyfta frågan?

Läs också: Vad är Sveriges kristna råd?
 

Resa till Asien

Kyrkoledarnas möte med utrikesminister Margot Wallström (S) var tänkt att gå av stapeln i höstas, strax efter SKR:s resa till Indien och Myanmar. Syftet då var att lyfta frågan om utsatta religiösa minoriteter, inte minst de kristnas situation.

Men ämnet är fortfarande högaktuellt, inte minst efter det blodiga terrorattentatet mot kristna i Indonesien. SKR lyfte också fram de kristnas situation i Mellanöstern i mötet med Wallström.

Nordiskt samarbete

En annan fråga som var med i diskussionen handlade om att öka samarbetet kring religionsfrihet inom ramen för ett nordiskt samarbete.

Samtliga fyra kyrkotraditioner som ryms inom SKR deltog i mötet, och frikyrkorna företräddes av Lasse Svensson från Equmeniakyrkan.

Ett kort möte med en minister, kan det ge stor påverkan?

– Ja, jag vill tro att det är mycket som kan hända även med små korta möten, säger Lasse Svensson.

Men han påpekar att det inte finns några garantier.

– Därför är det viktigt att vi som kyrkor fortsätter att arbeta målmedvetet med frågan om religionsfrihet, mänskliga rättigheter och de utsatta kristnas situation.