Svenska politiker hyllar och rasar mot USA:s Jerusalem-beslut

Katastrof, ödesdigert och problematiskt. Orosorden haglar, om Donald Trump tar steget och erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.
Men det finns de som även hyllar beslutet, och som anser att även Sverige borde göra samma sak.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under onsdageskvällen höll Donald Trump sitt tal där han erkände Jerusalem som Israels huvudstad.

Beslutet rör om rejält i Mellanösterngrytan och har fått hela världen att reagera. Världsledare har ställt sig i kö för att lufta sin oro, till och med påven har uppmanat Donald Trump att bromsa.

Även här i Sverige är tongångarna mest negativa.

"En katastrof"

– En katastrof, kommenterade utrikesminister Margot Wallström (S) uppgifterna, då det kom fram att USA planerade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Hon får medhåll från partikollegan Ulf Bjereld, som leder Socialdemokrater för Tro och solidaritet.

106333.jpg– Det här är ett djupt olyckligt ställningstagande. Det är olyckligt för fredsprocessen eftersom det försvårar upprättandet av en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina, vilket världssamfundet jobbar för. Det riskerar också att utlösa en våldsvåg i regionen, säger han till Dagen.

– Jag brukar vara bra på att hitta positiva saker på det mesta, men här går jag bet, jag har svårt att se vad som kan komma ut positivt av detta. Det gynnar extremisterna på bägge sidor.

Den borgerliga oppositionen har tidigare varit kritisk till regeringens agerande då Sverige erkände Palestina som stat. Men när det handlar om USA:s erkännande av Jerusalem har man samma linje som regeringen.

Alliansens främsta röst i utrikesfrågor är moderaten Karin Enström.

106336.jpg– Det här kan få ödesdigra konsekvenser, dels för själva fredsprocessen, men också för säkerheten och stabiliteten för hela världen, säger hon till Aftonbladet TV, där hon inte har något positivt att säga om USA:s beslut.

Finns motröster

Men det finns också motröster. Exempelvis den liberala riksdagsledamoten Mathias Sundin, som sedan tidigare är en uttalad Israelvän.

106335.jpg– Jag tycker att det här är alldeles utmärkt, och tycker att Sverige borde göra samma sak, säger han till Dagen.

Mathias Sundin har bland annat motionerat om detta i riksdagen, och säger att det inte finns några konstigheter med att Israel ska få ha Jerusalem som huvudstad, vilket även skulle fungera inom ramen för en tvåstatslösning.

Finns det inga risker med det här?

– Om man vill uppnå ett fredsavtal, då ska väl alla som uppviglar till våld tagga ned, och här finns det ingen anledning att skapa våld. Och de som säger att det skadar fredsprocessen, vilken process då? Vi kanske ska prova något annat.

Skånberg (KD): USA gör rätt

Även kristdemokraten Tuve Skånberg har motionerat i riksdagen att Sverige bör flytta sin ambassad till Jerusalem, och tycker att USA gör rätt.

106337.jpg– Att inte erkänna ett annat lands huvudstad, att inte ha sin ambassad i huvudstaden, det är bristande respekt för det landet, det är ett underkännande, säger han.

– Det som gör det så viktigt med ett erkännande av Jerusalem som huvudstad, och att flytta ambassaden dit, är att palestinier då inser att om de vill ha ett eget land att regera över måste de sätta sig i förhandlingar med israelerna. Det här öppnar en väg dit.

Tidigare beslut

Han säger också att USA:s kongress på 1990-talet beslutade att flytta ambassaden till Jerusalem, och att varje president har sagt att de ska göra det i sin kandidatur.

– Men ingen har gjort det, förutom Trump.

– Men att flytta ambassaden är något som tar lång tid, men att erkänna Jerusalem som huvudstad är en bit på vägen. Det är ett ställningstagande som inte går att backa ifrån, när det är gjort är det gjort, precis som när Sverige erkände Palestina, det går inte att riva upp.

Omstridd stad

I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i ­Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. ”Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad”, står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget.