Svenskar på GLS: Både tårar och framtidshopp

En märklig känsla, med mycket sorg men också framtidshopp. Så beskriver Josefine Arenius mötet där Willow Creeks ledare meddelade att de avgår.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bland de svenska kyrkoprofiler som rest till Willow Creek för att delta på Global Leadership Summit finns Johan och Josefine Arenius från Örebro. De var båda med under onsdagskvällens möte då församlingen fick beskedet att både huvudpastorn och hela äldstekåren avgår. De berättar för Dagen om sina intryck.

Nystart möjlig

Känslan och stämningen i lokalen var sorg, kombinerad med framtidstro, säger Johan Arenius. 

– Flera ledare i församlingen betonade under gårdagen att Willow Creek är mycket mer än sina pastorer och äldste. Församlingen står inte och faller med Bill Hybels. Ledarskapet, äldste och Heather Larson, möjliggör genom sin avgång en nystart. Nu gäller det, precis som i alla församlingar som genomgår en kris, att församlingen hittar vägar framåt.

I församlingen finns nu både stolthet och förtvivlan, enligt Johan Arenius.

– De har stolthet över allt församlingen fått betyda lokalt och globalt de senaste dryga 40 åren, parat med förtvivlan över att man inte förmått hantera Hybels synder.

Läs mer: Joakim Hagerius: Starkt att se äldste förlåta kvinnorna personligt

 

Omskakande besked

Det var under ett så kallat “family meeting”, familjemöte, för församlingen på onsdagskvällen som det omskakande beskedet om ledarskapets avgång kom.

– Det var en märklig känsla. Mycket tårar förstås och samtidigt mycket framtidshopp och en känsla av att det nu är möjligt att gå framåt, säger Josefine Arenius.

Tung sorg

Efter onsdagskvällens möte åt de middag tillsammans med vänner som tillhört Willow Creek-församlingen i över trettio år, berättar Josefine Arenius.

– De uttryckte mest en stor, tung sorg men också en förhoppning om att rida ut detta på andra sidan.

Läs mer: Hela Willow Creeks ledning avgår

 

Tacksamhet

Josefine Arenius betonar sin tacksamhet över allt som Willow Creek och Global Leadership Summit, GLS, betytt för henne under 20 års tid.

– Jag är fortsatt tacksam för allt som Willow och GLS gett mig och är glad att få vara här. Ledarskap är karaktär. Ledarskap är färskvara. Om inte annat så finns det mycket att lära här.