Nyheter

Sveriges kristna råd tar kamp för religionens utrymme

Sveriges kristna råd intensifierar opinionsbildningen om religionens plats i samhället efter turerna kring Lugnetkyrkan i Falun. – Religion är inte farligt, säger Karin Wiborn, generalsekreterare.

När Sveriges kristna råds styrelse möttes i förra veckan fanns P4 Dalarnas rapportering, och Falu kommuns agerande i förhållande till Lugnetkyrkan i Falun, med i samtalet.

SKR fattade beslut om att nu under hösten intensifiera sitt påverkansarbete kring förståelsen av religion i det svenska samhället och kring religionsfriheten. Bakom rådet finns 26 medlemskyrkor inom de fyra kyrkofamiljerna; lutherska, frikyrkor, katolska och ortodoxa.

Läs även: Lugnetkyrkan i Falun: Detta har hänt

Vill stödja lokala kyrkor

Påverkansarbetet kommer att omfatta exempelvis utrymmet för konfessionella friskolor i samhället. Och samtal kring religionsfrihet har redan förts med tidigare utrikesministern Margot Wallström. Men Karin Wiborn, generalsekreterare för SKR, gör ingen hemlighet av att sommarens händelser i Falun också är en viktig del i detta för att försöka stödja de lokala församlingarna.

– Problemet är när exempelvis Sveriges Radio P4 Dalarna använder ett språk och skapar en atmosfär runt troende människor som inte stämmer med verkligheten. De går inte ut för att ta reda på hur de troende i verkligheten förhåller sig till homosexuella. Man pratar om, och inte med, säger Karin Wiborn.

Läs mer: Så svarar frikyrkorna om bemötandet av homosexuella

Okunskap om religion

Hon konstaterar att det ofta finns missuppfattningar och förutfattade meningar kring vad religion är, inte sällan på grund av okunskap.

– Åsikterna kan bygga på värsta-scenarier som man har hört någon berätta. Men det går faktiskt att prata med den som är troende och fråga varför någon gör på ett visst sätt.

När det gäller medierna menar hon kraven på kunskaper kring religion och tro ofta är i det närmast obefintliga medan man på exempelvis sportjournalister ställer höga kunskapskrav om detaljer.

– Religion är som en vit fläck här.

Karin Wiborn och SKR lyfter fram att religionens plats i samhället också hänger ihop med den statliga demokrativillkorsutredning som just nu är ute på remiss.

Läs mer: Vad är religionsfrihet?

Fler artiklar för dig