Sveriges Radio tillbakavisar Simon Ådahls kritik om kristen musik

Katarina Josephsson, programledare för Andliga sånger, tillbakavisar Simon Ådahls kritik mot det kristna musikutbudet i Sveriges Radio.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Artisten och låtskrivaren Simon Ådahl hävdar att det inte spelas nyskriven kristen musik i SR. Till Dagen förklarar han att nyskriven musik, i det här fallet, innebär musik som är gjord under de senaste fem åren.

Katarina Josephsson, programledare för Andliga sånger, definierar samtidigt nyskriven musik som musik som är "några år gammal".

– Där verkar jag och Simon Ådahl tycka ungefär likadant, säger hon till Dagen.

Läs mer: Simon Ådahl: Kristen musik censureras i radio
 

Men att Sveriges Radio medvetet skulle välja bort nyskriven kristen musik håller hon inte med om.

– Jag spelar regelbundet musik som precis har släppts, för någon vecka sedan spelade jag exempelvis Therese Martinssons nya skiva (releasedatum den 24 september – samma datum som programmet sändes, red anm). Jag spelar Erik Tilling, Magnus Hördegård, Paul Biktor Börjesson och Malena Furehill – många av de artister som står för den "nya" kristna musiken.

– Och även om det råkar vara en åtta år gammal låt av Erik Tilling som jag spelar så ser jag det fortfarande genremässigt som ny musik.

Ska inte "promota" nyutgiven musik

Katarina Josephsson poängterar dessutom att det är skillnad på nyskriven och nyutgiven musik.

– Jag ser det inte som min uppgift att "promota" nyutgiven musik, även om jag förstår att skivbolagen och artisterna gärna vill det. Jag måste också försöka få en bra blandning mellan gammalt och nytt.

Läs mer: Simon Ådahl vill ena musiker i upprop för kristen musik
 

Som programledare för Andliga sånger har Katarina Josephsson bäst koll på just det programmet. Men hon säger att hon har sett kommentarer på Facebook om att P4:s lokalradiostationer i allmänhet, och P4 Jönköping i synnerhet, spelar kristen musik.

Nyskriven lovsång i gudstjänsterna i P1

– Det finns absolut inte någon agenda på Sveriges Radio som går ut på att vi ska undvika kristen musik, säger hon.

– Jag är också producent för gudstjänster i P1, och där hörs återkommande den nyskrivna lovsången. Det är ett program med väldigt många lyssnare. Och i P2 spelas mycket andlig musik, men då mer i den klassiska genren.

Enligt Simon Ådahl saknas exempelvis Hillsongs musik, vad säger du om det?

– Den musiken fungerar inte jättebra klockan 6 på morgonen då Andliga sånger sänds. Men jag vet att vi spelar den typen av sånger ibland i gudstjänster.