Teolog: Misslyckanden hör till det kristna livet

Lärjungarna missförstod ofta Jesus, och i hans svåraste stund övergav de till och med honom. Teologen Mikael Tellbe menar att misslyckanden tillhör det kristna livet, men att det finns vägar vidare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jesu lärjungar ses i dag ofta som troshjältar, som utgör exempel för alla efterföljande kristna. Men teologen och författaren Mikael Tellbe visade i ett bibelstudium under Hönökonferensen att lärjungarnas sämre sidor inte döljs i Bibeln, det gäller speciellt i Markusevangeliet.

– När det gäller bilden av lärjungarna så finns det mycket av ironi, men också mycket av igenkänning, sa han.

Han beskrev hur lärjungarna i Markusevangeliet i de inledande kapitlen lämnar allt och följer Jesus. De sänds ut av Jesus och får evangelisera, bota sjuka och driva ut demoner.

Läs mer: Kulmen på veckan när Hönö samlades till dop

 

Men snart blir tillvaron kärvare för dem, de förstår inte längre Jesu liknelser och får höra att de är tröga. De vill inte heller lyssna till Jesu profetior om att han måste lida, dö och uppstå, det passar inte deras bild av Messias.

När Jesus sedan grips i Jerusalem blir de rädda och överger honom, till och med Petrus som lovat dyrt och heligt att aldrig göra det.

– Det är den kanske pinsammaste berättelsen av dem alla, sa Mikael Tellbe.

Enligt traditionen fick Markus material till sitt evangelium direkt från Petrus, som alltså inte dolde sina egna misslyckanden.

– Det är Petrus som får den mest negativa bilden av alla i Markusevangeliet. Det är indicier på att detta inte är fejkade texter, sa Mikael Tellbe.

Han menade att Markusevangeliet vill kalla på människor att följa Jesus, en vandring som vänder upp och ner på våra föreställningar om Gud. Det är också en vandring där det inte är farligt att misslyckas.

– Till och med superapostlarna misslyckades. De begrep inte mycket av Guds rike, ändå anförtroddes de nycklarna till det.

Läs mer: Fråga: Vad tar du med dig från konferensen?

 

Mikael Tellbe lyfte fram nåden som vägen vidare.

– Jag vet att det finns nåd för de misslyckade. Det är de knäckta som får förtroende, det är de misslyckade som Jesus skickar ut för att förändra världen.