Teologen Runar Eldebo satsar på L-politiken i Värnamo

Teologen och pastorn Runar Eldebo blir kommunpolitiker i Värnamo. Han står på andra plats på Liberalernas lista i Värnamo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag är jättenyfiken på det politiska hantverket, hur det ser ut och hur det går till. Framför allt handlar det om att vara en del av ett lag, säger han till Värnamo Nyheter.

Och det "lag" som han bestämt sig för är Liberalerna, ett parti som nyligen på sitt landsmöte bland annat beslutade att verka för att stoppa all nyetablering av religiösa friskolor.

För Runar Eldebos del handlar det dock inte om att kandidera till Sveriges riksdag utan om kommunpolitiken. Han står som andra namn på partiets lista i Värnamo.

Lärare på THS

Efter många år som lärare på Teologiska högskolan, THS, i Stockholm och dessförinnan Teologiska seminariet på Lidingö, började han som pastor i Missionskyrkan i Värnamo 2011.

I somras gick Runar Eldebo i pension, han fyllde 67 år i februari, och nu verkar det som att politiken på det lokala planet snart kommer att uppta mycket av hans tid.

Sitt politiska engagemang beskriver han som en vilja att engagera sig "för ett samhälle som inte sviker någon enda människa".

"Far var folkpartist"

Att det blev just Liberalerna är inte någon slump.

– Min far var folkpartist hela livet och jag har nog alltid varit liberal, även om jag inte alltid har stöttat dem. Liberalismen som politisk idé tycker jag mycket om.