Teologen sitter kvar i Svenska Akademien - och beklagar avhoppen

Teologen Jayne Svenungsson sitter kvar i Svenska Akademien. Hon kallar de tre senaste avhoppen för "destruktiva" för Akademiens fortsatta arbete och framtid.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har haft mejlkontakt med Jayne Svenungsson, som i en kort kommentar skriver:

"Sedan det nu blivit offentligt att det hållits en omröstning inom Akademien om uteslutning av [ledamotens namn] vill jag härmed meddela att jag tillhörde den klara majoritet som röstade emot uteslutning. För min del fanns helt enkelt inte tillräcklig grund för ett så drastiskt beslut."

Tre lämnar arbetet

Bakgrunden är att de tre ledamöterna Peter Englund (stol nr 10), Klas Östergren (stol nr 11) samt Kjell Espmark (stol nr 16) i går meddelade att de lämnar sina stolar i Svenska Akademien sedan de blivit nedröstade angående att utesluta den så kallade Kulturprofilens hustru i akademin (se fakta här intill).

Jayne Svenungsson, som är professor i systematiskt teologi i Lund, invaldes i slutet av förra året på stol nummer nio, där hon efterträdde författaren Torgny Lindgren. Hon ingår nu i den exklusiva skara som utser Nobelpristagaren i litteratur.

Lyssna även: Läsarpodden: Sådan är akademiledamoten Jayne Svenungssons teologi
 

"Beklagligt och destruktivt"

Apropå den pågående schismen i Akademien skriver Svenungsson vidare:

"Att tre företrädare för den minoritet som hårt hade drivit kravet på uteslutning nu valt att ”ta en paus” i arbetet i Akademien ser jag inte bara som beklagligt utan också som destruktivt för akademiens fortsatta arbete och framtid."

Sekretessregler begränsar

Jayne Svenungsson uppger att detta i dagsläget är vad hon kan säga och hänvisar till Akademiens sekretessregler. Av de 18 ledamöterna i Svenska Akademien är det framöver 13 som deltar i arbetet. Kerstin Ekman har inte närvarat sedan 1989 och Lotta Lotass sedan 2015.

Kulturprofilen och Svenska Akademien

I samband med #metoo-debatten anklagade 18 kvinnor den så kallade Kulturprofilen för sexuella övergrepp och trakasserier. Kulturprofilen äger tillsammans med sin hustru, ledamot i akademin en kulturscen i Stockholm, där Svenska Akademien haft ett nära samarbete under många år.