Texaskyrkan öppnar efter masskjutningen

En vecka efter masskjutningen i First Baptist Church i Sutherland Springs firades en minnesgudstjänst i samhället. Därefter öppnades kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flera hundra personer samlades på söndagen för en känslosam gudstjänst i den lilla orten Sutherland Springs efter den värsta masskjutningen i Texas historia.

Från början var tanken att gudstjänsten skulle firas i ett medborgarhus i närheten av First Baptist Church. Men när arrangörerna insåg att hundratals personer planerade att delta flyttades gudstjänsten till ett stort tält på en baseballplan.

Tältets sidor öppnades

Enligt nyhetsbyrån AP kom det så många människor att tältets sidor öppnades för att folkmassan som inte fick sittplats skulle kunde se och höra vad som hände.

Mark Collins, en tidigare pastor i First Baptist Church, sa att det var den största samlingen i kyrkans 100-åriga historia.

"Vi väljer livet"

Pastor Frank Pomeroy delade sin personliga sorg och ett budskap om att samhället, sammanbundet av tro, kan ta sig förbi det onda som angrep kyrkan sju dagar tidigare.

– I stället för att välja mörkret som den unga mannen gjorde den dagen väljer vi livet, sa Pomeroy.

"De dansar med Jesus i dag"

Rösten sprack när han talade om hans 14-årige dotter Annabelle som sköts ihjäl vid kyrkattacken den 5 november.

– Jag känner alla som gav sitt liv den dagen, sa han och pausade för att samla sig.

– Några av dem var mina bästa vänner och min dotter.

Han torkade ögonen och lade till:

– Jag garanterar att de dansar med Jesus i dag.

26 vita stolar

Efter den känslosamma gudstjänsten fick församlingsmedlemmarna och allmänheten möjlighet att gå in i kyrkan för första gången sedan tragedin.

Ett, som AP beskriver det "kusligt minnesmärke", har inrättats i kyrkan. Det handlar om 26 vita stolar – inklusive en för det ofödda barnet till ett offer som var gravid.

Samtidigt har trasiga fönster och takplattor ersatts och kulhål lagats medan kyrkbänkarna, mattan och all inredning har tagits bort. Allt som finns i rummet är de 26 vita stolarna, var och en med en röd ros knuten till ryggstödet – förutom den som hade en rosa ros för det ofödda barnet.

Läs också: Kyrkmassakern i Sutherland springs pågick i sju minuter