Theresa May utser Tariq Ahmad till minister för religionsfrihet

Premiärminister Theresa May vill ta frågor om religionsfrihet på allvar. Hon har utsett Tariq Ahmad till landets första minister med särskilt fokus på dessa frågor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den brittiska premiärministern har bråda dagar. Oenigheten inom regeringen om hur utträdet ur EU ska gå till är stor. Theresa May vill lämna EU-samarbetet på ett "mjukt sätt" medan andra förordar en mera definitiv reträtt.

Som en följd av detta har både utrikesminister Boris Johnson och Brexitminister Dave Davies lämnat regeringen de senaste dagarna.

Mitt i all turbulens har Theresa May utsett en minister som ska ta hand om frågor som rör religiös diskriminering och förföljelse på grund av religiös övertygelse. Frågor som blivit allt viktigare de senaste åren.

Sitter i överhuset

Den som får förtroendet är Tariq Ahmad, 50-årig affärsman och konservativ politiker som sitter i det brittiska överhuset.

Han får även ansvaret att leda arbetet med att uppmuntra och underlätta för religionsdialog.

– På allt för många håll i världen förföljs och diskrimineras religiösa minoriteter. De behandlas som andra klassens medborgare. Eftersom jag är en man som tror så upplever jag detta mycket starkt, säger han.

– Religionsfrihet är en mänsklig rättighet som är fastlagd i deklarationen om mänskliga rättigheter. Därför måste den respekteras.

Bygger på samarbete

Tariq Ahmad ska samarbeta både med kristna och andra religiösa grupper å ena sidan och å andra sidan med regeringar runt om i världen. Han kommer då att aktualisera olika frågor, till exempel religiös förföljelse, för att se vad som kan göras.

– Religiös diskriminering fördärvar livet för miljoner människor runt om på jorden vilket leder till konflikter och instabilitet, säger Theresa May enligt premierchristianradio.com.

Läs också: Religionsfrihet på tillbakagång i världen

Tas på större allvar

Organisationen Faith Research Centre säger i en kommentar att utnämningen markerar en ändrad attityd bland europeiska och nordamerikanska länder när det gäller att ta religiös intolerans på allvar.

– Oavsett om det gäller kristna i Mellanöstern, muslimer i Myanmar eller yazidier i Irak så leder sådana handlingar till att människor far illa och lider, konstaterar dess ledare Katie Harris.

– Vi börjar se nu att länder i västvärlden tar frågan på större allvar än tidigare. Fler vill göra något åt saken.

Lilla Erstagården