Nyheter

Thomas Ardenfors blev fysiskt attackerad

Thomas Ardenfors, moderat kommunpolitiker i Sollentuna, är ett välkänt ansikte i kommunen och möter ibland arga invånare. I måndags råkade han illa ut. – Jag har blivit klädsamt utskälld många gånger men aldrig tidigare blivit fysiskt attackerad, säger Thomas vars rygg ömmar efter attacken.

På väg till kommunhuset i Sollentuna utanför Stockholm i måndags såg han att någon sprang mot honom bakifrån.

– Jag vände mig om och mötte en oerhört upprörd man i 40-årsåldern. Jag har sett honom förut men aldrig pratat med honom. Min första tanke var att han kanske fått ett beslut emot sig i socialtjänsten eller liknande.

Två gånger frågade Thomas Ardenfors mannen med lugn stämma vad som hänt och varför han var så upprörd.

– Till slut fick han fram att jag hade skottat busstorget som ligger bakom kommunhuset för dåligt.

Knytnävsslag i magen

Till saken hör att Thomas Ardenfors är ordförande i natur- och tekniknämnden och därmed den kommunpolitiker i Sollentuna som ansvarar för snöröjningen.

– Jag frågade ännu en gång varför han var upprörd och då tog han sats och riktade ett hårt slag i mellangärdet, berättar Thomas Ardenfors för Dagen.

Hur mår du nu fysiskt och psykisk?

– Ryggen fick sig en smäll när jag parerade slaget. Jag ska till min läkare i dag eftersom det ömmar och gör lite ont, berättar han när Dagen når honom tisdag förmiddag

– Jag är vid gott mod men känner mig chockad och snopen. Trodde inte att något sådant skulle ske. Det kom som en blixt från en klar himmel. "Vad är det som händer?" var min spontana tanke.

Läs mer: Här står dörren öppen för andras barn

Thomas Ardenfors är van att möta utsatta människor och personer i kris, både i egenskap av politiker och som privatperson.

– Något liknande har jag aldrig varit i närheten av. Jag träffar ofta människor som har synpunkter och åsikter om vad vi som politiker bör göra, men aldrig har det gått så här långt.

Kunde blivit mycket värre

Någon fara för sitt liv upplevde han aldrig men han bär på en olustkänsla efter händelsen.

– Vad hade hänt om mannen inte använt sina knytnävar utan dragit kniv eller använt ett skjutvapen?

I ett vidare perspektiv ser han en fara för demokratin om våldet mot offentliga personer ökar i samhället.

– Jag som är 194 centimeter lång, ganska vältränad och luttrad av livets prövningar klarar mig kanske bra. Men hur går det för en yngre person som just tagit sitt första politiska uppdrag? Och påverkar det viljan att ta politiska uppdrag? undrar han med intensitet i rösten.

– Trots allt är jag optimist. Händelser som den här kan leda till något bra. Om det leder till ett samtal om förutsättningarna för demokrati har det kommit något konstruktivt ur detta.

Kommer du själv att fortsätta möta människor på Turebergs torg eller tar du ett steg tillbaka efter det som hänt?

– Jag är inte beredd att svara på den frågan riktigt än. Men jag hoppas verkligen att jag och alla andra kommer att fortsätta som förut. Annars har hatet och våldet vunnit.

– Det är inte okej för någon att bli fysiskt attackerad, då har en gräns passerats. Och för personer i offentlig ställning är det särskilt allvarligt eftersom det är funktionen snarare än personen som angrips.

Fått mycket uppmuntran

Efter attacken berättade Thomas Ardenfors på sin Facebooksida om det inträffade. Och efteråt har han fått mycket stöd i sociala medier, via mejl, sms och telefon.

– Jag är hedrad och rörd över alla som framfört uppmuntrande ord. Och jag har fått fantastisk hjälp av kommunens säkerhetsavdelning och av polisen i Sollentuna.

Mannen som attackerade honom försvann från platsen men enligt polisen finns det gott hopp om att få tag på förövaren. Fallet rubriceras som misshandel och våld mot tjänsteman.

Fler artiklar för dig