Thomas Gür: ”Orimligt att Svenska kyrkan försökte avbryta mitt seminarium”

Hans seminarium i Almedalen avbröts av kyrkklockor, när domprosten ogillade innehållet i seminariet. Thomas Gür är nu benhård i sin kritik av hur kyrkan försökte stoppa honom att framföra sina åsikter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att Visby domkyrka börjar ringa för att det är fara å färde hör inte till vanligheten. Men det hände mitt under Almedalsveckan, då Thomas Gür höll ett seminarium ute på kyrkbacken där han framförde sina 9,5 teser om integration.

– Jag är inte förvånad, snarare beklämd, säger Thomas Gür till Dagen om hur kyrkklockorna plötsligt började ringa.

– Svenska kyrkan har blivit en politisk aktivistorganisation, att de agerar så här är beklaglig.

Orimlig åtgärd

Han menar att åtgärden är orimlig, att ringa i kyrkklockor i protest är något som enbart ska tas till i extrema lägen. Tidigare har det hänt i samband med uppmärksammade nazistiska demonstrationer.

– Men att ringa för fara och färde för att en borgerlig debattör har ett seminarium, utan högtalare eller hjälpmedel, det är som att använda storsläggan mot mjukost. Det är en märklig prioritering av kyrkan.

Ingen förvarning

Thomas Gür säger att han inte fick någon förvarning om klockringningarna, som började ljuda precis då han skulle avsluta sitt seminarium.

– Men under frågestunden blev det besvärligt att höra vad folk sa.

När domprost Mats Hermansson sedan kom ut säger Thomas Gür att han gick fram till honom för att diskutera varför kyrkklockorna började ringa, och domprosten retirerar då efter ett tag tillbaka in i kyrkan, vilket flera på plats filmat och går att beskåda i sociala medier.

Budskapet provocerade

Mats Hermansson säger till Dagen att budskapet på seminariet var provocerande, bland annat då de talade om våldtäkter kopplade till utländska män. Men något sådant budskap säger sig Thomas Gür inte ha framfört.

– Jag talade om att varje våldtäkt borde dömas utan straffrabatt, även om man våldtagit flera kvinnor. Men det var inget som var kopplat till invandring. Det talades inte över huvud taget om det var svenska eller utländska män.

Läs också: Domprost ringde i kyrkklockorna i protest mot seminarium
 

Bemöta med åsikter

Thomas Gür säger sig inte kunna förstå vad som var så provocerande med det han sa och önskar hellre att hans åsikter blivit bemötta med argument i stället för att dränkas av kyrkklockornas klang.

– Från ett kyrkligt perspektiv är det här en drastisk åtgärd, säger han.

– Men så är det när makten talar, då behöver man inte motivera sig.

– Domprosten hade hellre kunnat gå ut och predikat sanningen för oss som var vilseledda. I stället drar han på kyrkklockor i 110 decibel för att ett femtiotal medborgare diskuterar med varandra. Det är inte den maktövning man vill se från en institution som följer en människa som själv umgicks med skökor och förbrytare och som tvättade sina lärjungars fötter.

Läs också: Nu backar domprosten: Klockringningen var överilad

 

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här.