Thomas Manfredh: VM-förbudet mot kristen tro ett slag i luften

För var går gränsen? Är att korsa sig på väg ut på planen okej? Medan det däremot anses otillåtet att – som Panama gjorde – samlas i en ring och be tillsammans efter slutsignalen?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tro och religion har kommit för att stanna inom fotbollen. Inte ens de mäktiga fotbollspamparna i Fifa kan stoppa det, som nu under VM i Ryssland.

Mer än i något annat land hör fotboll och religion ihop i Brasilien.

För några av de största profilerna, som Cafu, Taffarel, Lucio, David Luiz och Kaká, är kristen tro en naturlig och självklar del av deras identitet. Vilket märktes på planen.

Flera av de spelare som genom åren varit mest tydliga med sin tro, tillhör den växande evangeliska rörelsen i landet. Enligt Christianity Today är 25 procent av befolkningen protestanter.

Detta ogillas av Fifa som vill ha kontroll utan att behöva ta hänsyn till Assemblies of God och andra framgångsrika kyrkosamfund.

Sex spelare i årets VM-trupp som har en evangelisk profil är Fernandinho, Thiago Silva, Alisson, Douglas Costa, Willian samt storstjärnan Neymar.

Att ett nationellt förbund, som det brasilianska, inför ett VM-slutspel i fotboll indirekt läxar upp enskilda spelare med tydlig kristen profil, är anmärkningsvärt. Det lär aldrig ha hänt tidigare.

Fifa vill uppnå samma effekt som när reglerna ändrades så att den som drar tröjan över huvudet i syfte att visa ett kristet eller politiskt budskap, blir varnad.

Men försöken att bakbinda de troende stjärnorna framstår som ett slag i luften.

För var går gränsen? Är att korsa sig på väg ut på planen okej? Medan det däremot anses otillåtet att – som Panama gjorde – samlas i en ring och be tillsammans efter slutsignalen?

Och hur bedöms religiösa tatueringar? Frågorna är många, svaren färre.

Fifa har betydligt svårare problem att ta itu med. Som den ”kultur” av filmningar som hotar förstöra fotbollen. Där Neymar tyvärr är ett av de värsta exemplen.

De religiösa yttringarna har inte varit färre under VM i Ryssland än vid de senaste mästerskapen.

Tydligast kom det kanske till uttryck när Belgiens Romelu Lukaku och Panamas Fidel Escobar förenades i bön efter matchen. Den ene katolik och den andre evangeliskt kristen.

Däremot är den religiösa mångfalden större i dag än någonsin. Vem såg för tio eller tjugo år sedan en fotbollsspelare falla på knä i en typisk muslimsk bönegest med pannan mot marken?

Mohamed Salah personifierar detta. Han är för unga egyptier vad Kaká var och kanske fortfarande är för kristna – en förebild med ett stort genomslag.

Men en detalj verkar pamparna i Fifa missat i sin kontrolliver. Katolska nätsajten cruxnow.com noterar att VM-loggan är inspirerad av ryskt ikonmåleri.

Läs också: Fifa förbjuder kristen tro på fotbollsplan – ”omöjligt”