Thomas Petersson blir ny biskop i Visby

Visby stifts nya biskop heter Thomas Petersson. Det står klart sedan den andra valomgången är klar.
– Det känns jätteroligt och jag känner mig ödmjuk inför uppgiften, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Valet stod mellan Thomas Petersson och Louise Linder, församlingsherde i Svenska kyrkan i utlandet i Los Angeles, som båda gått vidare till den andra omgången av biskopsvalet.

Han fick 56,8 procent av rösterna medan Louise Linder fick 41,3 procent.

Thomas Petersson är 49 år gammal och blev prästvigd 1992 i Linköpings stift av dåvarande biskopen Martin Lönnebo. Han är uppväxt i Motala och kommer närmast från en tjänst som domprost i Växjö pastorat.

Kom tvåa i Växjö

Han har tidigare bland annat arbetat som kyrkoherde i Svenska kyrkans församling i Berlin under fem år.

Hade du trott att du skulle bli biskop för fem år sedan?

– Jag vet inte om jag hade trott att jag skulle bli biskop. Men man vet ju aldrig riktigt vad som ska hända i livet. Jag kandiderade till biskop i Växjö och kom då tvåa efter Fredrik Modéus. 

Läs mer: Biskopskandidaterna i Visby frågades ut

Nu ser Thomas Petersson fram emot att flytta till Visby. På frågan vilken sorts biskop församlingsborna och invånarna på Gotland kommer att få, svarar han:

– Jag vill vara med och tillsammans med många andra i Svenska kyrkan forma en kyrka som både lever med sin tid och som håller fast vid sina stolta traditioner. För mig känns det viktigt att kyrkan ska möta människor i deras andliga längtan.

– Med det menar jag att kyrkan både behöver ha en bredd så att den kan möta de som är nya på trons väg och ett djup så att vi förmår att inspirera och vägleda de som vill fortsätta på trons väg.

Flyttar med familjen

Han kommer att flytta till Visby och biskopsgården med sin familj, som består av hustrun Susanna, sjukhusdiakon, och yngsta barnet Elsa som 16 år och ska börja gymnasiet till hösten. De två äldsta barnen är vuxna och kommer inte att flytta med till Gotland. 

Visby stift har under de senaste åren omtalats för en konflikt som blivit uppmärksammad i medier. Domprosten Mats Hermansson har anklagats för bristande lojalitet mot biskop Sven-Bernhard Fast.

Hur ser du på att komma till ett stift där det varit lite gnissel?

– Jag kommer till Visby stift som en ny medarbetare. Jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter och egenskaper till en bra arbetsmiljö, ett gott lagarbete med sikte på framtiden. 

Han efterträder Sven-Bernhard Fast som går i pension. Thomas Petersson vigs till biskop i Uppsala domkyrka den 3 juni och den 9 juni blir det mottagning i domkyrkan i Visby.

Förutom Gotland ingår även Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) i Visby stifts ansvarsområde.

Lilla Erstagården