Tidigare Knutbypastorer anmäls för sexbrott och misshandel

Tre före detta Knutbypastorer har polisanmälts, bland annat rör anmälningarna sexuellt utnyttjande och misshandel, enligt uppgifter till Aftonbladet och TV4 Nyheterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En av personerna har anmälts för två fall av misshandel, de andra för misshandel respektive sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– En vecka efter att jag lämnat församlingen insåg jag att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar, säger den tidigare medlemmen ”Johan” till Aftonbladet och TV4 Nyheterna.

Han berättar om en hierarki som inte varit synlig på ytan.

– De högt uppsatta har slagit hårdast neråt. Har man varit längst ner så har man råkat väldigt illa ut, säger han till Aftonbladet.

Lagt stora summor på terapi

I går berättade Dagen att Knutby Filadelfia har satsat 165 000 kronor på psykologsamtal för sina medlemmar i år. I samma artikel sa pastorerna Magnus Jonegård och Sune Nordin, som har jobbat med församlingen sedan i våras, samt församlingens tidigare ordförande Tobias Hammar att de inte kunde utesluta juridiska processer mot tidigare ledare i församlingen.

Ingen av ledarna vill kommentera

Just detta har alltså, enligt Aftonbladet och TV4 Nyheterna, nu blivit verklighet. De har träffat ”Johan”, en före detta församlingsmedlemmarna som har gått till polisen, och de har även sökt de tidigare pastorerna som har polisanmälts.

En av dem avböjer, via en nära anhörig, att kommentera polisanmälan. En av de andra avböjer på samma sätt att ge någon kommentar medan den tredje personen inte har gått att nå.

Läs också: Knutbypastorer uppmanar medlemmar hitta nya sammanhang

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar