Tidigare moderaten Thomas Idergard prästvigd

På lördagen vigdes före detta moderatpolitikern Thomas Idergard till präst i S:ta Eugenia katolska kyrka i Kungsträdgården i Stockholm. På plats fanns Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter prästvigningen kommer han att bo och verka som kaplan i församlingen. Utöver att förrätta kyrkans sakrament kommer Thomas Idergard, enligt Dagens Nyheter, att ansvara för konfirmandutbildningar och kontakten med utländska studenter.

– Jag har ju varit inriktad på den här dagen och jag vet att den ska komma. Men det är ändå lite overkligt och läskigt att det ska ske. Jag antar att det är ungefär som man tänker när man gifter sig. Jag tror att jag känner mig som en brud och brudgum inför bröllopsdagen, sa han tidigare i veckan till DN.

Läs mer: Thomas Idergard lämnade allt för Gud

Avlade löfte om materiell fattigdom

På 1990-talet spåddes han en lysande framtid inom Moderaterna. Men senare lämnade han helt politiken och när Dagen träffade honom i början av 2014 hade Thomas Iderdard precis avlagt löftet om att leva resten av sitt liv i materiell fattigdom inom Jesuitorden.

Sedan dess har han bott och studerat teologi i England – i februari i år vigdes han till diakon – och på lördagen blev han alltså präst.

I dag, söndag, sker som av en slump valet av före detta socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till ny M-ledare.

Nära vän med Ulf Kristersson

Ulf Kristersson var förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet åren 1988–1992 då han ersattes av Fredrik Reinfeldt som i sin tur ersattes av Thomas Idergard 1995. Under den här perioden blev Ulf Kristersson och Thomas Idergard goda vänner, något då än i dag är.

– Jag och Ulfs fru, som jag också känner mycket väl, hade ett sms-utbyte om detta och konstaterade att det är lite skojigt. Jag hoppas att Ulf ska trivas i sin roll. Jag hoppas att alla människor som är beredda att ta politiskt ansvar är villiga att söka det som är sant och stå för det, även om det inte alltid är kortsiktigt populärt. Det gäller Ulf som är nära vän och det gäller alla andra i politiken, både de jag känner och inte, sa Thomas Idergard till DN i veckan.

Läs fler artiklar om Moderaterna

Alla tidigare artiklar