Tidigare påven redo för sista pilgrimsfärden

Påve emeritus Benedikt XVI antyder i ett brev att han är nära att dö och att han är redo för sin sista pilgrimsfärd vid 90 års ålder.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Som en konsekvens av den långsamma försämringen av min fysiska styrka, internt, är jag på pilgrimsfärd mot Herrens hus", skrev Joseph Ratzinger i ett brev som publicerades i italienska tidningen Corriere della Sera i förra veckan.

Enligt Corriere della Sera hade många oroade läsare hört av sig med funderingar kring den tidigare påvens hälsa – något de framförde till den snart 91-årige Joseph Ratzinger som har bott i ett litet kloster i Vatikanen sedan han valde att avgå för fem år sedan.

Kan inte längre spela piano

"Det är en stor nåd för mig att vara omgiven, under den sista delen av en ibland tröttsam resa, av kärlek och vänlighet som jag inte hade kunnat föreställa mig", skrev Benedikt i brevet som ett svar på Corriere della Sera-läsarnas oro.

Läs mer: Hälsan kraftigt försämrad för Benedikt XVI

En ledande präst i Vatikanen sa i fjol att påven emeritus "inte längre har kontroll över sina händer, han kan inte längre spela piano, han ser väldigt dåligt, men han är helt klar i huvudet, han kommer ihåg allt".

Fakta: