Tomas Sjödin tar vilodagen på allvar

Pastorn och författaren Tomas Sjödin berättar i en intervju i Dagens Industri varför han och hans fru Lotta under ett dygn varje vecka har vilodag, då de stänger av telefoner, datorer och annat som annars styr livet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tomas Sjödin är en av de talare och skribenter som inte enbart når kyrkans folk utan även utanför kyrkväggarna med sina betraktelser över vad det innebär att vara människa.

I en intervju i Dagens Industri delar han med sig av sina tankar kring att helga vilodagen. För Tomas och hans hustru Lotta har detta bidragit starkt till att förbättra livskvalitén.

Promenerar tillsammans

För några år sedan bestämde de sig för att låta ett dygn varje vecka - från klockan 18.00 varje lördag och 24 timmar framåt - bli helt annorlunda än övriga dagar i veckan. Tomas Sjödin beskriver det som en egen variant av den judiska sabbaten.

De avstår då helt från att använda mobiltelefon, sitta vid datorn och köpa en massa saker. I stället blir det till exempel långpromenader, omsorgsfull matlagning och umgänge med vänner.

– Jag tror på fullt allvar att det har förändrat våra liv, säger han till Dagens Industri.

Efter fem år med vilodagar ser de en klar förbättring på flera områden i livet. De orkar mer, är i bättre takt med varandra och är mer i fas under arbetsveckan.

Trivs i skogen

På frågan vilken som är hans favoritvila svarar Tomas Sjödin, som är uppväxt i Kramfors i Ångermanland:

– Att gå i skogen. Skogen har ingen agenda, träden vill inte ha någonting av mig, de bara står där. Det är så otroligt befriande.

Tomas Sjödin arbetar som pastor i Smyrnakyrkan i Göteborg. Han har varit sommarpratare i P1 och skrivit krönikor i Göteborgs-Posten och här i Dagen.

Han är även författare till en rad böcker, däribland "Det händer när du vilar" och "Det är mycket man inte måste".

Lilla Erstagården