Tredje kön väcker starka reaktioner

Över 350 kommentarer har gjorts på Dagens Facebooksida.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På torsdagen medverkade Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund i SVT:s Aktuellt. Hon sa då bland annat att en utredning av ett tredje kön, något som en majoritet i riksdagen vill se, är fel väg att gå.

– Min uppfattning är att det finns två kön, det finns män och det finns kvinnor och det är inget vi själva väljer. Kön är inte en social konstruktion, i könsrollerna kommer det sociala in, men kön är något vi föds med, sa hon.

Förtjänar omtanke och förståelse

Elisabeth Sandlund konstaterade att det är viktigt att samhället står för detta, med tillägget att de som upplever att de inte hör hemma i de två könen förtjänar omtanke och förståelse.

– Men att samhället inför ett tredje kön för att tillfredsställa den här gruppen är fel väg att gå.

Återkommer till ämnet i en ledare i tisdagens Dagen

Diskussionen i Aktuellt – och den efterföljande artikeln på Dagen.se – har fått många att reagera. Vid lunchtid på måndagen hade artikeln nått över 18 000 personer på Facebook. Samtidigt hade fler än 350 kommentarer lämnats.

– Reaktionerna visar att detta är en het fråga. Det är bra att den diskuteras och uppmärksammas. Jag tror att många inte riktigt har förstått vad det handlar om och vilka konsekvenser det får om framför allt unga människor får för sig att deras problem beror på att omgivningen behandlar dem som den pojke eller den flicka de har fötts som, säger Elisabeth Sandlund, som återkommer till ämnet i en ledare i tisdagens Dagen.