Tro viktig faktor vid val av partner

Religiös övertygelse spelar en viktig roll när britter söker sin partner, visar en ny studie.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ingen relation människor emellan är perfekt men vad är egentligen viktigast när man ska välja en partner? Den frågan har brittiska Yougov ställt till invånare i Storbritannien.

Resultatet visar att religiös övertygelse, vilket i många fall är liktydigt med kristen tro, har stor betydelse, skriver christiantoday.com.

När britter svarar på hur de ställer sig om deras tilltänkta partner har en religiös övertygelse som skiljer sig mycket från den egna, blir svaren tydliga.

Kvinnor mer noga

Knappt hälften av de tillfrågade, eller 45 procent, säger att de skulle störa sig på den vetskapen medan nästan lika många - 42 procent - uppger att det inte spelar någon roll.

Läs också: Så kan ni träna för en frisk relation
 

För kvinnor är det dock viktigare att den religiösa övertygelsen är kompatibel, än vad de brittiska männen anser. 7 procent fler kvinnor än män tycker att det inte är bra.

Totalt har undersökningsföretaget testat 30 olika påståenden. Det visar sig då att andra faktorer trots allt är viktigare än personlig tro och religiös bekännelse.

Dit hör till exempel att partnern är ren och fräsch, smart och intellektuell och har en avslappnad attityd till livet.

Personlig hygien

Sju av tio - 71 procent - svarar att de skulle känna sig obekväma med en partner som inte bryr sig så mycket om sin personliga hygien. Och 53 procent vill inte dela livet med någon som är mer spänd än dem själva.

När det kommer till vem som försörjer familjen så verkar det inte vara något stor stötesten, skriver Yougov på sin hemsida.

Bara 8 procent - knappt en av tio - tycker att det inte känns bra med en partner som tjänar mer pengar. Ungefär lika många, eller 9 procent, mår dåligt av en partner som är mer framgångsrik än dem själva.

Generellt kan sägas att kvinnor är mer störda än män över skillnader på olika områden, om man ska tro just den här undersökningen. Studien är gjord i början av februari i år.

Debatt