Trump lanserar ny kristen kampanjgrupp i morgon

Under den senaste tiden har den amerikanske presidenten fått allt hårdare kritik från kristet håll i USA. Men i samma veva som kritikstormen mot honom drog i gång, kom beskedet om att Trump lanserar "Evangelicals for Trump". Det sker i morgon i en konservativt inriktad baptistkyrka i Miami.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dagen efter att den tongivande kristna tidningen Christianity Today (CT) kritiserade presidenten i en ledare, kom beskedet om att Trump startar en kristen evangelikal kampanjgrupp. Trumps kampanjledning säger dock att kampanjgruppen var planerad redan innan CT publicerades sin ledare. Då sades inget om var gruppen skulle lanseras. Nu står det klart att det blir i King Jesus International Ministry, en av de församlingar som samlar allra flest latinamerikaner i USA. Det är en baptistkyrka med i huvudsak konservativ inriktning.

Populärt kampanjstopp

Gudstjänsterna har tusentals besökare, skriver Evangelical Focus. Församlingen har ett tiotal olika "campus" från Chicago till Homestead i Florida. Församlingens kyrka i Miami, West Kendall, ligger i en förort och kallas i dagligt tal "El Rey Jesús". Kyrkan har redan innan Trumps besök varit ett populärt kampanjstopp för presidentkandidater som önskar stöd från den stora gruppen latinamerikaner, skriver Miami Herald.

Carlos Curbelo, tidigare kongressledamot, säger till tidningen att många i församlingen är "swing voters" - vilket betyder att de är ombytliga, och alltså går att påverka i endera riktningen.

I Miami är många stolta över att Trump valt ut just deras stad för lanseringen av kampanjgruppen, som är tänkt att samla evangelikaler från hela USA. "Trump kommer till Miami, väldigt coolt", skriver Miami Times.

Vill att kyrkan ska bli politisk

Trump sägs sedan tidigare stå på god fot med "El Rey Jesús" grundare, Guillermo Maldonado, som bland annat deltog i ett bönemöte tillsammans med andra evangelikala ledare och presidenten i oktober 2019 i Vita Huset. Maldonado har varit öppen med sitt stöd för republikanerna - även före Trump - och han har sagt att kyrkan borde bli mer politisk. Maldonado är också känd för att han betonar mirakel och under i sin undervisning, och att han gärna själv talar i tungor från scenen i kyrkan.

Även om evangelikaler i Miami är glada över presidentbesöket, sjunker samtidigt stödet för Trump bland evangelikaler i stort i USA. När Trump valdes till president år 2016 stöddes han av 80 procent av evangelikalerna. I dag säger 43 procent av dem att de i stället stödjer att Trump tas ur tjänst. Många analytiker menar att Trump behöver evangelikalernas stöd för att bli återvald nästa år.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar
Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren
Corona och äldreboenden
Sexhandel