Nyheter

Tuff period för medlemmarna i Lugnetkyrkan: Vi blir ifrågasatta

– Att som församling bli ifrågasatt av kommunen och samhället, och riskera att hamna på undantag, tar hårt, säger en av medlemmarna i Lugnetkyrkan i Falun till Dagen.

1 av 3

FALUN. Under sommaren och början av hösten har Lugnetkyrkan varit omskriven i flera lokala medier och på riksplanet efter en mediegranskning kring församlingens syn på homosexualitet och äktenskap.

Lugnetkyrkan, med cirka 400 medlemmar, är en del av Evangeliska frikyrkan. För några år sedan köpte församlingen SVT:s gamla lokaler i Falun, intill skidstadion och hoppbacken. Man byggde till en stor kyrk- och konsertsal och har bra utrymmen till uthyrning för konferenser. Bland annat hyr Högskolan i Dalarna in sig, liksom en av kommunens förskolor.

Medlemmar får frågor på jobbet

En hel del av församlingens medlemmar har fått frågor och synpunkter på arbetsplatser och skolor, och mött blandade reaktioner efter att de lokala medierna har skrivit. Hyresgäster har också hört av sig till kyrkan efter att saken väckt känslor bland besökare vid deras arrangemang.

Församlingens nytillträdde pastor Öyvind Tholvsen har tagit debatten i offentligheten. Men samtidigt finns en inre process av bearbetning i församlingen. ”Frågan är inte enkel på något sätt", säger en medlem till Dagen.

Läs även: Debatt mellan Lugnetkyrkans pastor och kommunalråd vid Dala Pride

Svenska kyrkan gick med i Pride-paraden i Falun.

Olika åsikter under Dala pride

Under Pride-tåget som pågår på lördagen fångar Dagen upp lite olika röster bland allmänheten.

– Olika kyrkor ska ha rätt att utöva sin tro och behöver inte viga homosexuella. Men då ska kommunen inte heller köpa deras tjänster. säger Marcus Falk-Johansson, doktorand vid högskolan och hbtq-person.

Susanne Bergqvist, som jobbar inom förskoleverksamhet, tycker däremot inte det är något problem att kommunen hyr av Lugnetkyrkan.

– Även om man inte håller med så behöver det inte störa att hyra en lokal, säger hon.

Risk för spänning mellan Falukyrkor 

Svenska kyrkan i Falun gick med i Pride-tåget, och bland kyrkorna i staden går åsikterna i frågan isär. När de lokala medierna har jämfört kyrkornas syn finns risken för spänningar mellan församlingarna, påpekar en av dem vi talar med.

I Lugnetkyrkan är det samtidigt full aktivitet med gudstjänster, musikliv samt barn- och ungdomsarbete med mera. Detta har inte påverkats av det som nu händer, säger pastor Öyvind Tholvsen.

Läs också: Lugnetkyrkan i Falun: Detta har hänt

Fler artiklar för dig