Turkiet: Ny lag ska göra att kristen egendom återlämnas

– Vi har blivit lovade att konfiskerad syriansk egendom kommer att överföras till en syriansk stiftelse. Det säger den kristdemokratiske riksdagsledamoten Robert Halef (KD), som just kommit tillbaka från en resa till Turkiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Robert Halef har engagerat sig i frågan om den turkiska konfiskeringen av egendomar tillhörande syrianer och syrisk-ortodoxa kyrkan i Turkiet. Turkiska staten har tagit kontroll över 50 kyrkor, kloster, begravningsplatser och tillhörande markegendomar, skriver Halef i ett pressmeddelande.

Robert Halef har just kommit tillbaka från en resa till landet tillsammans med en delegation syrianer från Sverige, med syfte att diskutera konfiskeringen med representanter för den turkiska regeringen. Delegationen menar att egendomarna bör överföras till det syrisk-ortodoxa klostret Mor Gabriels stiftelse.

– Efter långa diskussioner har vi blivit lovade att regeringen ska ta initiativ till en ny lag som ska möjliggöra att de konfiskerade kyrkorna, klostren och begravningsplatserna och dess tillhörande markegendom återlämnas och överförs på Mor Gabriels stiftelse, säger Robert Halef i pressmeddelandet.