Turné i kyrkor ska förebygga sexövergrepp

En turné i kyrkorna om hur sexuella övergrepp kan förebyggas planeras under våren.
– Vi är inte ute efter att skuldbelägga utan vill ge verktyg för att öka kunskapen om hur man kan agera för att det inte ska hända, säger Giggi Sundler, projektledare för #aldrig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Uppropen i #metoo-rörelsens spår fortsätter att strömma in. Dagen har bland annat skrivit om det svenskyrkliga initiativet #vardeljus och frikyrkans svar #sanningenskagoraerfria.

Nu finns ytterligare en hashtag med kyrkligt ursprung att ta med i beräkningen. #aldrig, som det kallas, är ett nätverk som inte håller sig inom samfundsgränserna.

– För ett år sedan var vi några som funderade vad vi kan göra för att se till så att kyrkans värld är en trygg plats fri från övergrepp, berättar Giggi Sundler för Dagen.

Uppskattad turné

I somras gav man sig ut på en miniturné till bland annat Frizon och Gullbrannafestivalen – två kristna ungdomsfestivaler som varje år samlar tusentals ungdomar.

Ett besök gjordes också på Almedalsveckan.

– Det blev så uppskattat att vi nu bestämt oss för att göra en turné i kyrkorna. Vi tror att det ligger helt rätt i tiden med tanke på att #metoo-rörelsen satt bollen i rullning.

Någon gång i vår – exakt när är inte bestämt – kommer de att besöka några församlingar för att ta upp dessa frågor. Precis som i sommarturnén blir det sång och musik varvat med föredrag.

Medverkar gör sexologen Hanna Möllås, expert på Dagens relationssajt Fixa kärleken, som är van vid att ge råd om sex och samlevnad, och artisten och låtskrivaren Terese Fredenwall som genom sina låtar berättar sin egen berättelse.

Med i nätverket finns även barnrättsjuristen Madeleine Sundell på Frälsningsarmén och kriminologen och barnrättsexperten Nina Rung.

– Dessa fyra personer är kunniga på sina respektive områden och har förmågan att ta upp dessa svåra frågor på ett sätt som leder framåt.

Handfasta råd

Till grund för hela satsningen finns utbildningsmaterialet ”I trygga händer”, som är en etisk vägledning och riktar sig till alla barn- och ungdomsledare i Frälsningsarmén.

– Vi tycker att det materialet tacklar ämnet på ett praktiskt och bra sätt. Ledorden är identifiera, reagera och agera.

– Just nu befinner sig debatten om #metoo i de två första faserna. Men det är viktigt att komma till tredje punkten som handlar om att göra något. Där vill vi bidra med handfasta råd, förklarar Giggi Sundler.

Hashtaggen #aldrig syftar på att aldrig acceptera trakasserier och övergrepp. Varken i kyrkan eller annorstädes.

– Kyrkan är en miljö där vi förväntar oss att övergrepp inte begås. Och ändå gör det just det. Men vi får aldrig tillåta att det förblir så. Vi har alla ett ansvar att upptäcka, se och agera på ett ansvarsfullt sätt.

– Och samtidigt vet vi att det är fler som inte begår övergrepp och trakasserar än som gör det. Och det är också viktigt att komma ihåg.

Giggi Sundler uppmuntrar alla som vill stödja initiativet att skriva ”Aldrig” på handen eller armen och fota det ihop med ansiktet samt lägga upp bilderna med hashtaggen #aldrig på Instagram.

– Många har redan gjort så och sedan lägger vi ut bilderna på vår egen hemsida. Det blir ett ständigt flöde av bilder som visar att många är med och stöttar.

Till vilken målgrupp riktar sig ­kyrkoturnén?

– Alla är välkomna. Ung, gammal, man eller kvinna – det spelar ingen roll. Vi utesluter ingen.

Bakom projektet står också det kristna studieförbundet Bilda och Erikshjälpen.

Fotnot: Konceptet ”I trygga händer” utvecklades i Frälsningsarmén i England i början av 1990-talet. I Sverige har det funnits sedan 1999.