Nyheter

Twitter stoppade ayatollans dödshot

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei bröt mot Twitters regler då han önskade författaren Salman Rushdies död.

Irans andlige och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei har blivit stoppad av Twitter.

Det är inte okej att önska att författaren Salman Rushdie ska mördas, anser plattformen. Ett inlägg som försvarade den fatwa som legat över Rushdie i snart tre decennier ansågs bryta mot reglerna och togs bort, rapporterar Buzzfeed.

Dödshot år 1989

Det var den första ayatollan Ruhollah Khomeini som år 1989 dikterade att muslimer ska mörda Salman Rushdie. Detta med anledning av dennes bok "Satansverserna", som ansågs vara hädisk mot islam.

"Imam Khomeinis påbud som gäller Salman Rushdie bygger på gudomliga verser och är, precis som gudomliga verser, välgrundat och oåterkalleligt", skrev den nuvarande ayatollans officiella konto till runt 550 000 följare.

En talesperson för Twitter konstaterar kort att "specifika hot om våld eller att önska att en person eller grupp lider allvarlig fysisk skada, död eller sjukdom" strider mot reglerna. Övertrampet ledde dock inte till någon avstängning.

Hatbudskap mot Israel

Dödshotet mot Salman Rushdie är inte första gången som Irans högste andlige och politiske ledare använder Twitter för att rikta hot mot omvärlden. Gång på gång har han hotat Israel och twittrat ut budskap om att Palestina ska befrias. Ayatolla Ali Khamenei använder också sociala medier för att i hårda ordalag kritisera USA och att beskriva hur dekadent västvärlden är.

Ayatollan är i dag såväl Irans högste politiske som andlige ledare i ett statsskick som styrt Iran sedan den islamiska revolutionen 1979. Iran beskrivs som en hårdför religiös diktatur som slår ner på oliktänkande, inte minst religiösa minoriteter. Bland annat fängslas personer som konverterat från islam till kristendom, eftersom det är förbjudet enligt lag att konvertera från islam.

TT/Jacob Zetterman

Fler artiklar för dig