Tysk koalition klar: "ett resonemangsäktenskap"

Det blir ytterligare en period med kristdemokrater och socialdemokrater i koalition i Tyskland, efter att en uppgörelse blev klar i går.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På onsdagsmorgonen blev det klart att det blir en koalition av kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokrater (SPD) som kommer att forma ny regering i landet.

Fyra månader av intensiva förhandlingar är alltså över. "Inte ett kärleksäktenskap, utan ett resonemangsäktenskap", skriver brittiska BBC.

Kritik i de egna leden

Kristdemokraternas ledare Angela Merkel har tidigare försökt få till en koalition med liberalerna och de gröna, men de försöken misslyckades.

Också i förhandlingarna med socialdemokraterna har det funnits konfliktpunkter för kristdemokraterna. Det gäller till exempel arbetsmarknadsfrågor och sjukförsäkringspolitiken.

Och socialdemokraterna är inte heller hundraprocentigt nöjda: många inom de egna leden är kritiska till att samarbeta med kristdemokraterna, eftersom man menar att partiet förlorar på ett sådant samarbete.

Vill bli utrikesminister

Det gäller att övertyga de egna, skriver tidningen The Independent.

Socialdemokraternas ledare Martin Schulz meddelade på torsdagen, att han kommer att avgå som partiledare. Han hoppas i stället få bli utrikesminister i den nya regeringen.

Läs också: Svårt för Angela Merkel att bilda regering