23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Tysk regeringskris avvärjd - men fortsatt ovisshet runt flyktingförslag

Den tyska regeringskrisen har avvärjts. Detta efter att förbundskansler Angela Merkels CDU kommit till en överenskommelse gällande flyktingar med koalitionspartiet CSU. Men förslaget kan fortfarande stjälpas av socialdemokraterna.

Socialdemokraterna i Tyskland väntas vara kritiskt inställda till de tankar som förs fram i överenskommelsen om flyktingar och som bland annat handlar om att inrätta "transitcenter" i landet.

– Det kommer inte att bli några slutna läger så länge vi är med i leken, sa Socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles efter en träff med partiets parlamentsgrupp på onsdagsmorgonen, enligt TT.

Det förslag som CDU och CSU kommit överens om innebär bland annat att det ska inrättas vad som i förslaget kallas "transitcenter" för asylsökande som kommer till Tyskland efter att ha registrerats i ett annat land. Migranter som inte har rätt att stanna i Tyskland kan sedan sändas tillbaka till det europeiska land de först kommit till. Eller - om detta land vägrar ta emot - till Österrike.

Läs även: Italien: Upprätta asylcentrum utanför EU

Men det finns flera frågetecken kring det nu aktuella förslaget. Det är inte säkert att första ankomstland - som ofta är Italien eller Grekland - kommer att vara samarbetsvilliga. Och kommer Österrike att vilja ta emot dem, om det landet vägrar? Enligt EU Observer säger Österrike nu att de står beredda att agera, om det tyska förslaget går igenom.

– Om det tyska förslaget blir regeringspolitik så kommer vi att anse det nödvändigt att agera för att avvärja alla typer av nackdelar för Österrike och dess folk, sa österrikiske kanslern Sebastian Kurz i en kommentar på tisdagen.

En annan fråga är hur Angela Merkel ska kunna övertyga socialdemokraterna i Tyskland. Deras stöd behövs om förslaget ska kunna bli regeringspolitik.

Läs även:Många vill ta emot flyktingar

I måndags hotade CSU:s Horst Seehofer att avgå om man inte fann en för både CDU och CSU acceptabel lösning gällande nya asylsökande. Nu har de båda koalitionspartierna funnit en sådan lösning. I morgon torsdag möts partitopparna i CDU, CSU och SPD (socialdemokraterna) för att se om det går att komma vidare i frågan.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar