Tysklands sista birgittinkloster stängs

Vatikanen har godkänt att birgittinklostret i München-Friesing strängs, meddelar katolska kyrkan i den tyska delstaten Bayern.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Därmed stängs det sista klostret i den katolska birgittinerorden. Den enda nunna som finns kvar har kämpat för att klostret skulle få överleva men utan framgång.

Nunneklostret Altomünster har funnits ända sedan år 1496 men nu kommer det att stängas. Efter 522 år stängs alltså portarna.

Varit på gång

Redan 2015 var en nedläggning på gång, efter att antalet nunnor minskat till under de minst tre som behövs för att kunna ta emot blivande nunnor, så kallade noviser.

 

Läs mer: Birgittadagen firas med ekumenisk ikon

 

Vad som kommer att hända med fastigheterna och egendomen där klostret ligger är inte klart. Bland annat finns en värdefull samling böcker som kan komma att säljas.

Digitalisering

När en nedläggning var på tal för tre år sedan inleddes en modernisering och digitalisering av bokmaterialet, skriver nyhetsbyrån AP.

Birgittinorden, eller birgittinerorden som den också kallas, grundades år 1370 i Sverige av heliga Birgitta.

 

Läs mer: Han prisas för forskning om heliga Birgitta

 

I Sverige finns Birgittasystrarna i Vadstena som ett nutida exempel på att ett birgittinskt klosterliv fungerar också i vår tid.