28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Ulf Kristersson (M): Böneutrop ska inte tillåtas

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick rungande applåder när han i Pingstkyrkan i Uppsala förklarade att böneutrop inte bör tillåtas samt att förbud mot religiösa friskolor är ett dåligt förslag. Tystare var det när han uttalade sig kritiskt om samvetsfrihet.

Partiledarutfrågningarna i Pingstkyrkan i Uppsala inleddes på torsdagskvällen när Ulf Kristersson fick svara på frågor från Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund och Dan Salomonsson, föreståndare i Pingstkyrkan i Uppsala.

En stor del av samtalet kom att handla om invandring samt konsekvenserna i samhället av invandringen.

Ulf Kristersson konstaterade att invandringen har betytt en senkommen insikt om att för många människor är religion viktigt. På riktigt. Att det inte är något man smusslar med.

– Det är något vi har sett med stor skepsis i vårt land under lång tid.

"Jag litar på min intuition"

Samtalet gled in på den högst aktuella frågan om böneutrop.

– Hur värnar vi rätten att utöva sin religion, i det här fallet islam, och kombinerar den med rätten för människor som inte är muslimer att inte behöva bli indraget i detta i det offentliga rummet? Och hur ska det jämföras med vår egen tradition med klockor i kyrkor? Uppenbart svåra frågor, sa Ulf Kristersson som fick frågan från Elisabeth Sandlund vad hans slutsats är.

– Jag litar på min intuition, jag tycker inte att det är så svårt. Jag tycker att i det här fallet väger det tungt att inte människor som inte har bett om det ska dras in i ett religiöst sammanhang.

"Enda rimliga egna slutsatsen"

Svaret fick åhörarna, som uppgick till cirka 200 personer, att applådera kraftfullt.

– Sedan har jag tre eller fyra invändningar mot mitt eget resonemang, men när jag väger ihop detta så tycker jag att det är den enda rimliga egna slutsatsen, sa Ulf Kristersson.

En minut senare var det dags för nästa spontana applåd. Den gången handlade det om förslagen som har väckts om att förbjuda religiösa friskolor.

– Jag misstror på djupet förslaget om att förbjuda religiösa friskolor för det här är människor som är emot det fria skolvalet från början. Det är det det handlar om och de hittar nu ett populärt opportunt sätt att i praktiken säga "det finns någon muslimsk friskola som bryter mot skollagen och prackar på barnen något ilegitimt och därför ska vi dra alla över en kam", sa Ulf Kristersson.

– Jag tycker att det är ohederligt, jag tycker att det är plumt.

Läs också: Här är hela partiledarutfrågningen av Ulf Kristersson

Samvetsfrihet och dödshjälp

Moderatledarens förslag för att komma tillrätta med problem i skolorna var tydligt – "dra in tillstånden".

– Vi har varit för flata att gripa in när de har misskött sig.

Senare under samtalet fick Ulf Kristersson även frågor om samvetsfrihet och dödshjälp. Han svarade att han var tveksam till det förstnämnda och "intuitivt mycket skeptisk" till det sistnämnda.

Jesus inte någon ideologisk förebild

Ett inslag i programmet handlade om att Ulf Kristersson skulle välja en eller flera ideologiska förebilder utifrån tio porträttbilder. Moderatledaren valde direkt Edmund Burke, av många betraktad som konservatismens grundare, och Adam Smith, ibland kallad liberalismens fader. Jesus, som också var ett alternativ, nämnde han sedan, men inte i samma positiva ordalag.

– För många i mitt parti skulle Jesus också sägas vara det. Men för mig är han personligen inte en sådan gestalt.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar