Ung aktivist får Martin Luther King-priset

Fatemeh Khavari, ledargestalt i rörelsen mot utvisningarna av unga asylsökande till Afghanistan, tilldelas Martin Luther King-priset.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Martin Luther King-priset har delats ut varje år sedan 2005. Det går till en person som agerat i Martin Luther Kings anda, det vill säga arbetat för fred, icke-våld, frihet, rättvisa, jämlikhet och solidaritet.

2018 års pris går till Fatemeh Khavari, talesperson för de afghanska asylsökande ungdomar som sittstrejkade i Stockholm i höstas i protest mot utvisningar av ensamkommande till Afghanistan.

– Jag känner mig stolt och får väldigt stor styrka av det här priset för att fortsätta kämpa för allas lika värde, säger Fatemeh Khavari i ett pressmeddelande.

"Dialog som riktmärke"

Juryns motivering lyder: ”Som talesperson för Ung i Sverige har Fatemeh Khavari genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst – i sann Martin Luther King-anda.”

– Fatemeh är en stor förebild för många och en värdig pristagare. Som jag förstått saken var det en enig jury som utsåg henne, berättar George Olvik, kommunikationschef i Equmeniakyrkan.

Yngsta pristagaren

Hade du hört talas om Fatemeh Khavari innan sittstrejken drog igång på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm?

– Nej, för mig var hon helt okänd person. Det känns bra och roligt att hon fick priset. Med sina 17 år är hon dessutom den yngsta personen som fått priset, säger han till Dagen.

Aldrig tidigare har så många nomineringar kommit in som just inför årets Martin Luther King-pris, som Dagen tidigare berättat.

– Jag tror att det spelat roll att de två senaste årens pristagare, operasångerskan Malena Ernman och journalisten Martin Schibbye, är kända av det stora flertalet i vårt land. Det har gjort att priset uppmärksammats mer än tidigare. Båda dessa har också tydligt uttalat en stolthet över att få priset, vilket nog också har betydelse

– Jag tror att detta pris behövs i världen i dag. Martin Luther King är ett namn som fortfarande håller, han är en symbol för kampen för medborgerliga rättigheter med hjälp av fredliga metoder.

Helgdag i USA

Martin Luther King-priset delas ut av Sveriges kristna råd, Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen. Priset är verifierat och godkänt av Martin Luther Kings efterlevande.

Prisutdelningen sker måndag den 15 januari på Martin Luther King-dagen. Den firas till minne av Martin Luther King på dennes födelsedag och är i USA en helgdag.

Martin Luther King var pastor och aktivist och mördades den 4 april 1968.