Ung hjälte belönas med priset "Årets medmänniska 2019"

Alvar Björk, 13 år, ingrep när han såg att en vuxen funktionshindrad man blev trakasserad av andra vuxna. Han fick rejält på pälsen av angriparna. Men han har ändå inte tvekat – trots att ingen annan reagerade.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Min inspirationskälla är Jesus, säger Alvar Björk.

På lördagskvällen belönades han med tidningen Dagens utmärkelse Årets medmänniska 2019. Alvar Björk fick 45 procent av rösterna i Dagens läsaromröstning.

Han fick utmärkelsen tillsammans med en check på 10 000 kronor vid den stora Dagengalan i Ryttargårdskyrkan i Linköping.

Läs här: Alvar, 13, vågade stå upp mot våldet

De andra nominerade var Usha Deminger Sandgren och Andreas Samuelsson.

Usha Deminger Sandgren har tillverkat mängder med små Denis-änglar i ull från egna får. Genom att sälja dem har hon lyckats dra in över 900 000 kronor till Panzisjukhuset i Kongo.

Andreas Samuelsson nominerades för sitt arbete med romer i Rumänien, där han genom socialt företagande  försöker hjälpa den fattiga romska befolkningen att bryta utanförskapet och skaffa egen försörjning.

Läs här om de andra nominerade:

Ushas änglar hjälper kvinnor i DR Kongo

Andreas river murar i Rumänien

Mer från Dagengalan: Låtskrivare blev årets Utbultsstipendiat

Mer från Dagengalan: Hans test gjorde att han blev årets opinionsbildare

Ann-Christine Karlsten från Frälsningsarmén i Visby berättar om verksamheten i Krukmakarens hur för statsministerparet Stefan och Ulla Löfven.
Foto: Samuel Björk
Foto: Samuel Björk