Uppfinningsrika begravningar kan försvåra sorgearbetet

Så ett frö i den avlidnes aska, skicka ut askan i rymden, eller simulera den dödas röst. "Dåligt med massa nya förslag", menar ägare av begravningsbyrå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att begrava sina döda har människan gjort i alla tider. I och med modern teknik kommer allt fler lösningar på hur man kan bevara minnet av den avlidne eller hur man kan hedra den avlidne genom nya innovationer inom begravningsbranschen.

Ett engelskt företag erbjuder spridning av aska i rymden, ett svenskt företag erbjuder en lösning där ett frö planteras i askan så att det växer ett minnesträd. Det finns även förslag om att simulera röster så man kan fortsätta prata med den man mist.

Läs mer: Allt fler väljer bort kyrklig begravning

 

– Sorgearbetet är mycket individuellt och ter sig olika hos olika personer. Man ska vara försiktig med att lova eller erbjuda lindring i en människas sorg, till exempel med digitala innovationer, säger Jan Hokkanen, ägare av Far & Son Begravningsbyrå i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Svårare att sörja

Han går så långt som att mena att sorgearbetet kan försvåras om den anhöriga får för många nya alternativ att välja mellan.

– Innovationen och digitaliseringen i all ära - och visst behöver begravningsbranschen också tänka nytt - men den mänskliga kontakten med någon som tryggt och sakligt kan guida anhöriga i sorgen kan aldrig digitaliseras bort, säger Jan Hokkanen.

Lilla Erstagården