Upprop kräver porrfilter i skolor och förskolor

"Politiker måste inse att det här är ett problem för våra barn", säger Josephine Appelqvist från den kristna organisationen Talita.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Var är de politiska besluten för porrfilter? Den frågan ställer 38 personer som skrivit under en debattartikel i Expressen, där de varnar för att alltfler unga tittar på porr i skolan. I artikeln lyfter de fram att enbart hälften av skolorna i Sverige har ett porrfilter, och nu vill de att politiker lyfter frågan på allvar, och försöker bilda opinion för detta under parollen #porrfribarndom

Porr ett jätteproblem

Två personer som skrivit under artikeln är Josephine Appelqvist och Anna Sander från Talita, en organisation som bland annat jobbar till stöd för kvinnor som utnyttjas av porrindustrin.

Hur stort är problemet med porr i svenska skolor?

– Det är ett jätteproblem. Det är vanligt att elva och tolvåringar konfronteras med porr på sin mobil, platta eller dator. I princip alla möter det här, säger Josephine Appelqvist från Talita till Dagen.

Hon säger också att den porr som barn och unga i dag möter går inte att jämföra med hur det såg ut för tjugo år sedan, utan det har blivit mycket grövre, med mer våld och övergrepp.

Borde inte skolor ta tag i det här själva, varför vädjar ni till politiker?

– Därför att om politikerna inte förstår det här, kommer det inte att sippra ned till myndighetsvärlden, till Skolverket. Det är politikerna som måste vakna och ta tag i den här problematiken.

– De måste inse att det här är ett problem för våra barn, men också ett problem för de som utsätts, exempelvis i form av människohandel.

Lyft på locket

Att införa ett porrfilter borde vara det minsta man kan begära, menar Josephine Appelqvist, som menar att på sikt handlar det här om att se över lagstiftningen. Men ett första steg är att lyfta på locket och börja prata om problemet med att porren är så lättillgänglig för barn och unga, även i skolmiljö.

Josephine Appelqvist berättar att Talita tagit fram ett material som vänder sig till Skolverket. Organisationen jobbar också med kvinnor som utnyttjas i prostitution, och driver bland annat skyddade boenden för utsatta kvinnor. Arbetet sker utifrån en kristen värdegrund.

19 000 underskrifter

Uppropet #porrfribarndom har i skrivande stund samlat runt 19 000 namnunderskrifter, och vänder sig specifikt till de tre ministrarna Gustav Fridolin (MP), Åsa Regner (S) och Anna Ekström (S) med krav på porrfilter i skolor och en rutin att i skolmiljö samtala om de problem som pornografi kan orsaka.