USA försökte få ut pastorn Andrew Brunson ur fängelse

Pastor Andrew Brunson har hållits fängslad av Turkiet i mer än ett år.
Högt uppsatta amerikanska tjänsteman har nu besökt landet för att utverka en frigivning, men president Erdogan håller emot.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var efter det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 som Andrew Brunson, en pastor som under 20 års tid betjänat Turkiets kristna, arresterades. Han har fortfarande inte fått veta vad han anklagas för, men enligt medieuppgifter handlar det om misstänkta kopplingar till imamen Fethullah Gülens rörelse. Turkiska myndigheter hävdar att Gülen låg bakom kuppförsöket.

Andrew Brunsons familj och vänner har avfärdat dessa uppgifter som absurda. Allt tyder på att turkiska myndigheters främsta motiv är att använda Brunson för att pressa USA att utlämna Gülen till Turkiet.

En delegation bestående av högt uppsatta tjänstemän har besökt nyligen Ankara för att minska spänningen mellan länderna. Där ska man bland annat samtalat om Andrew Brunsons fall. Det är inte känt vad som framkom under det mötet, men det är inte troligt att en frigivning är aktuell den närmsta tiden. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har lovat att så länge han har makten så kommer Turkiet inte att släppta några ”misstänkta” till USA, om inte amerikanska myndigheter lämnar ut Gülen.

Läs också: Pastor Brunson anklagas för terrorbrott

Andrew Brunsons fru Norine besöker honom regelbundet i fängelset, och han kommunicerar via henne på deras Facebook-sida. Han har förlorat vikt, och har i stunder misströstat om framtiden. I ett inlägg på Facebook beskriver han hur han upplever att han befinner sig i mörker, men att han kämpar och ber.

Läs också: Amerikanske pastorn blir till bricka i turkisk storpolitik