USA:s vicepresident: Styr om biståndet till kristna

USA:s vicepresident Mike Pence vill rikta om USA:s bistånd för utsatta minoriteter i Mellanöstern.
I stället för att FN ska fördela pengarna, ska de i stället gå direkt via hjälporganisationer och kyrkor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det här är bra, säger Nuri Kino, vars organisation ADFA engagerar sig för flyktingar i Mellanöstern.

I flera år har organisationen jobbat för detta.

Det var i förra veckan som USA:s vicepresident Mike Pence meddelade att USA inte längre vill finansiera vad de kallar ineffektiva FN-program till förföljda grupper.

– Medan trosbaserade grupper med bevisad erfarenhet och djupa rötter i regionen är mer än villiga att bidra, har FN fortsatt neka dem pengar, sa Pence enligt CNN.

Vice-presidenten manade samtidigt kristna att stötta sina trossyskon med pengar.

Utsatta grupper

Bakgrunden till den amerikanska ilskan är att utsatta grupper som kristna och yazidier ofta hamnar i flyktingläger där de fortsätter att förföljas. Nuri Kino har själv träffat många av de här personerna när han rest runt i Mellanöstern.

– I flyktinglägren pågår förföljelse, våldtäkter och misshandel. Det är klaner som styr. Det drabbar alla, muslimer som kristna. Men minoriteterna är mest utsatta. Det har gjort att många aldrig vågar ta sig till en flyktingförläggning, säger han.

Han betonar att kristna och yazidier inte kan bo i samma läger som grupper som vill dem illa.

Starkare skydd

Om Mike Pences önskan blir verklighet skulle det innebära ett starkare skydd för de utsatta minoriteterna, menar Nuri Kino.

– Säkerheten i lägren är undermålig. Assyrier/syrianer/kaldéer och andra icke-muslimska grupper har tvingats fly från lägren och får därför inte tillgång till det bistånd som är ämnat åt alla flyktingar.

Paralleller till Sverige

Han drar paralleller till vittnesmål från svenska flyktingboenden, där religiösa minoriteter berättar om förföljelse och som Dagen tidigare uppmärksammat.

– Riktat bistånd är ett nödvändigt ont. Det behöver inte vara så, men med rådande omständigheter är det tyvärr så, säger Nuri Kino till Dagen.

Han hoppas nu att fler länder, däribland Sverige, tar efter det amerikanska beslutet.

Statsministeromröstning