Nyheter

"Uteslut automatiskt antisemiter från Labour"

Brittiska Labour har under flera års tid anklagats för antisemitism. Nu anser den tidigare partiledaren Gordon Brown att partiet bör utesluta medlemmar om det finns obestridliga bevis på antisemitism.

I ett tal i London på söndagen kommer den tidigare socialdemokratiska premiärministern också föreslå att en person ska utses för att specifikt jobba med frågan.

Enligt BBC kommer han dessutom säga att ett uteblivet agerande "mot de missförhållanden som vi har bevittnat strider mot det Labourparti som vi gick med i."

Hans uppmaning kommer efter nya anklagelser mot ledande Labourmedlemmar om antisemitism.

Nya anklagelser om antisemitism

På fredagen rapporterade PoliticsHome att Jules Rutherford, som på måndagen ska börja en chefstjänst inom Labour, har delat en video på Twitter där anklagelser om antisemitism inom partiet sägs vara "smutskastning mot partiledaren" Jeremy Corbyn.

Och så sent som på lördagen meddelade Gordon Nardell att han lämnar uppdraget som partiets juridiska chef. Enligt PoliticsHome var en av Nardells huvuduppgifter att ta itu med anklagelser om antisemitism inom partiet. Men beslutet att lämna uppdraget kommer kort innan en uppmärksammad BBC-dokumentär som har granskat hur Labour har hanterat frågan om antisemitism.

Inte förvånad över avgången

Dessutom är partiet föremål för en utredning hos den oberoende statliga organisationen, EHRC, som jobbar för jämställdhet och mänskliga rättigheter i landet.

En talesperson för en judisk organisation som står Labourpartiet nära välkomnar Gordon Nardells avhopp.

Enligt PoliticsHome säger talespersonen att Nardells tid i partiet kommer att bli ihågkommen för "det totala kaoset".

– Det fullständiga misslyckandet hos ledarskapet i partiet att hantera anti-judisk rasism har lett till EHRC:s initiativ om en lagstadgad utredning om institutionell rasism. Det är inte förvånande att han (Gordon Nardell) nu har avgått.

– Ledningen måste hållas ansvarigt för den kultur av trakasserier, hot och vardaglig rasism som har blivit en del av partiet och fatta samma (avgångs-)beslut som Nardell.

"Vi har inte levt upp till löftet"

Enligt BBC kommer Gordon Brown, som var partiledare för Labour och premiärminister 2007–2010, att göra sina uttalanden i samband med att han talar i Hampstead på söndagen.

Med tanke på att partiet redan i dag automatiskt utesluter medlemmar om de till exempel röstar på andra parter menar han att det måste ställas samma krav på personer som står för antisemitiska uppfattningar.

Han förväntas säga: "Till det judiska samhället, vi lovade ''aldrig igen''. Vi lovade att hatbrott, diskriminering och förföljelse aldrig skulle återupprepas. Vi lovade att vi skulle erbjuda stöd och skydd. Men i en tid när attacker mot judiska skolor har ökat med 100 procent, attacker mot eller nära judiska synagogor med 400 procent och attacker på sociala medier tusentals gånger har vi inte levt upp till det löftet."

Fler artiklar för dig