Utländska medier: Sverige är lamslaget efter valet

Världens ögon riktades mot Sverige under valdagen, och medierna rapporterade om extremhögerns framgångar och blockpolitikens död.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Statsministern räcker ut handen till oppositionen efter extremhögerns framgångar", skriver katolska dagstidningen La Croix i Frankrike. La Croix rapporterar att inget av blocken fått majoritet i Sverige, och citerar statsminister Löfvens ord om att blockpolitiken nu är död.

La Croix och flera andra utländska tidningar tar upp Sverigedemokraternas framgångar i valet, men konstaterar samtidigt att partiet inte nått de siffror partiledningen förväntat sig.

Tapp åt höger – och vänster

Socialdemokraternas väljartapp – liksom Moderaternas – förklaras i flera fall som ett resultat av kritik mot svensk migrationspolitik. Katolska La Croix gör analysen att S tappat åt både höger och vänster, de som gått högerut kritiserar S för att ha öppnat dörrarna på vid gavel för immigranter, de som gått vänsterut för att s sedan stängde dörren för immigranter.

Sverigedemokraterna beskrivs i La Croix som ett parti karakteriserat av sin anti-immigrationspolitik, sin Europa-skepsis ("europhobe") och sin uttalade nationalism. Partiet är "extremhöger", vilket även är det epitet som Le Monde använder, liksom New York Times ("far-right") och The Guardian.

Flera tidningar tar upp den svåra situation som Sverige hamnat i efter valet. "Far right makes gaines as main blocks deadlocked", lyder rubriken i brittiska The Guardian ("Extremhögern framåt medan de två blocken har hamnat i dödläge").

"Förvirring"

"Det nya fragmenterade politiska landskapet i Sverige kommer att göra varje gissning extremt hasardartad", skriver franska Le Monde. "Mitten har övertaget trots högerns framgångar", säger New York Times i sin rubrik – men samtidigt skriver tidningen att vi kan förvänta oss en lång tid av "förvirring" i Sverige.

New York Times säger att det skulle kunna bli frågan om att få till en "storkoalition" mellan mittenpartier i Sverige, men att en sådan lösning är ovanlig i Sverige, där man oftare i stället får en minoritetsregering när valet inte ger en klar blockvinnare. Tidningen citerar Daniel Suhonen, valexpert från tankesmedjan Katalys, som säger att valet i Sverige påminner om situationen i USA och valet av Trump: "De (SD, red:s anm) hade ett tydligt svar, liksom Trump".

Vill inbjuda Kristersson

Flera tidningar tar upp statsminister Löfvens uttalande om mitten-högerns "moraliska skyldigheter" när det gäller eventuellt samarbete med SD, och skriver att representanter för mittenpartierna har sagt att de inte vill ha en "pakt med djävulen" (Le Monde).

Katolska La Croix noterar att sju av tio moderater inte vill höra talas om att räcka ut handen till Sverigedemokraterna. Samtidigt, skriver flera tidningar, kommer det inte att gå att ignorera SD, som en tidning kallar "elefanten i rummet".

Jimmie Åkessons uttalande om att han nu söker samarbete med andra partier och "särskilt vill inbjuda Ulf Kristersson till förhandlingar" citeras också av flera tidningar.

Källor: Le Monde (Frankrike), La Croix (Frankrike) New York Times (USA), The Guardian (Storbritannien).

Debatt