Nyheter

V hotar fälla Löfven om marknadshyror införs

Vänsterpartiet har lovat att väcka misstroendevotum om regeringen lägger fram förslagen om fri hyressättning och förändringar i arbetsrätten - och då finns möjligheten att man söker stöd hos M och KD, säger vänsterledaren.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att det inte är aktuellt att samtala med Sverigedemokraterna inför ett scenario med misstroendevotum.

Däremot säger han till TT att det kan bli aktuellt att tala med M och KD.

– De säger att ja, får vi ett tillfälle att fälla regeringen, även om det är på marknadshyror eller försämrad arbetsrätt, då gör vi det. Och det innebär att det här hotet är 100 procent reellt, säger Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt säger att hans mål inte är att avsätta Stefan Löfven, utan att han med hotet om misstroendevotum främst vill avskräcka statsministern från att lägga fram de för V kontroversiella förslag som finns i Januariavtalet.

Läs ävenSjöstedt släpper fram en S-ledd regering

V opponerar sig mot marknadshyror för nyproducerade lägenheter samt förändringar i arbetsrätten som partiet menar försämrar villkoren för många anställda.

För att kunna fälla regeringen krävs 35 mandat i riksdagen. Vänsterpartiet har 28, och behöver därmed stöd från något eller några andra partier för en misstroendeförklaring.

Fler artiklar för dig