23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Väckelsevåg drar in över Huntington beach i Kalifornien - hundratals döpta

Strandmötena lockar tusentals ned till Huntington Beach, Kalifornien, och hundratals människor har redan låtit döpa sig i Stilla havets vatten. Jessi Green, en av arrangörerna, berättar för tidningen Dagen om väckelsevågen som dragit in över regionen.

1 av 9

Utmed strandkanten, nedanför livvaktstornet samlas folk i alla åldrar. De som känner sig redo stiger ut i vattnet. För åtminstone en av dem, en hemlös kvinna vid namn Connie, vändes världen upp och ner på bara några dagar. I tisdags fick hon höra evangeliet berättas av Jessi Green och teamet på gatan. På fredagen stod hon i vattnet, omgiven av Stilla havets vågbrus för att låta döpa sig.

Jessi Green leder tillsammans med sin make Parker organisationen Saturate OC, vars strandmöten på Huntington beach i Kalifornien inspirerar människor både till att börja tro och att dela sin tro. Huntington Beach strax söder om Los Angeles är en av södra Kaliforniens populäraste strandstäder. Med sin breda och 1,5 mil långa sandstrand är kuststaden ett surfparadis året runt.

– Vi planerade för en evangelisationssatsning under fyra helger i Orange County. Vi bjöd människor till stranden för att lovsjunga, lyssna till evangeliet, låta sig bli döpta och utrustade för att dela evangeliet. Vår vision är att utrusta 2 000 troende som genom en dominoeffekt når ut till 50 000 människor i sommar, berättar Jessi Green för Dagen.

Parets mission är att plantera kyrkor runt om i USA. 2016 flyttade de till Orange County i södra Kalifornien efter att de upplevt hur Gud visat dem en framtidsvision om regionen.

– Vi semestrade i Kalifornien och när vi bad såg vi en bild av tusentals människor som lät sig döpas längs med Huntington Beach, säger Jessi Green.

Pandemin slog till

Inspirerad av visionen började de under 2019 planera för en konferens i staden Huntington Beach. Men just då slog pandemin till och många verksamheter i Kalifornien stängdes ner. Jessi frågade då Gud hur hon skulle hantera situationen och upplevde hur Gud förklarade för henne att han inte ljugit för henne om visionen.

– Jag kände, liksom Petrus fick uppmaningen att kasta näten på andra sidan, att det skulle se lite annorlunda ut. Vi hyrde ingen lokal men upplevde när vi var nere på stranden att Gud pekade på livvaktstornet.

Intill livvaktstorn nummer 20 på vidsträckta Huntington beach samlas nuförtiden varje fredag, sedan den 3 juli, ett stort gäng volontärer från olika kyrkor. Evenemanget kräver inte mycket teknik. Man har valt att leda lovsång akustiskt och utan ljuseffekter eller rökmaskiner. Men med endast en gitarr och utan ordentliga högtalare är det svårt att få ljudet att nå fram till de ungefär 2 000 personerna som anslutit sig från stad och strandpromenad. Står man längst bak är det svårt att höra gitarristen sjunga. Därför uppmanas deltagarna att sjunga högt, så att alla kan vara med, förklarar Jessi.

Lovsången mynnar sedan ut i predikan där både mikrofon och megafon har använts för att höras bland åskådarna. Efter predikan går de församlade ner till stranden där ung som gammal låter sig döpas.

– Det var en liten flicka, sex år gammal, som lät sig döpas. Hon kom med sina föräldrar och upplevde Guds kärlek på ett sätt hon inte kunde förklara.

Runt 60 barn har de senaste två helgerna låtit sig döpas, enligt Jessi Green.

– Det är fascinerande att se barnen be för människor, dansa och lovsjunga. En del av dem vill även vara med och döpa andra.

Ungefär 2 000 personer

Det som nu sker i Orange County är över förväntan, säger hon. Första mötet samlade runt 350 människor. Men under veckorna fick de rapporter om mötesdeltagare som delat evangeliet vidare och fått be till frälsning med människor de mött. En av dem hade just släppts från fängelset, nu är han med i en lokal husförsamling.

– Jag fick ett meddelande i går om att fem personer blivit frälsta på Main Street. Situationen känns lite likt det som vi läser om i Apostlagärningarna, det går inte att kontrollera och vi har tappat räkningen på hur många som blivit frälsta.

Vid det andra mötet, fredagen den 10 juli, räknade arrangörerna till att över 1 000 personer samlats på stranden. Veckan däpå samlades ungefär 2 000 personer. Effekten av medieuppbådet kring samlingarna är tydlig, menar hon. Efter att bland annat LA Times publicerat ett reportage från ett av strandmötena har folk från hela landet hört av sig med önskan om att få vara med och i vissa fall bli döpta. Därför har förväntningarna också ökat och ledningen har bestämt sig för att trots det planerade slutdatumet i augusti fortsätta med gudstjänster på Huntington Beach.

– Vi kommer fortsätta tills människor inte blir frälsta längre, säger Jessi Green.

---

Saturate OC

  • Saturate OC, "Genomsyra Orange County" är en evangelisationsrörelse som leds av bland annat Jessi Green och hennes man Parker Green. De har bland annat utbildats på Hillsong i Australien, Adventures in Mission och Association of related churches. Ledarskapet för Saturate OC utgörs av medlemmar från 20 stycken församlingar i Orange County.

  • Evanemanget var planerat att anordnas under fyra fredagskvällar, den tredje till och med den 24 juli. Men arrangörerna har beslutat att samlas även efter den 24 juli.xt

---

Fler artiklar