Vädjar om barmhärtighet för fängslad pastor i Kina

I åratal transporterade John Sanqiang Cao biblar mellan Kina och Burma. Men den 5 mars 2017 greps han – och förra månaden dömdes han till sju års fängelse.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Färden över gränsfloden mellan länderna tar inte många minuter och John Sanqiang Cao hade, tillsammans med sina kristna kollegor, tagit sig över vattnet många gånger. Men den 5 mars 2017 upptäckte de att kinesiska säkerhetstjänsten väntade på dem när de närmade sig den kinesiska sidan.

Nyhetsbyrån AP, som har intervjuat John Sanqiang Caos son Ben Cao i North Carolina, uppger att John Sanqiang Cao hann slänga sin mobiltelefon i vattnet för att inte identiteten på ett 50-tal kristna personer i Kina skulle avslöjas.

"Min fars intentioner var goda"

Kort därefter greps John Sanqiang Cao och förra månaden dömdes han till sju års fängelse för att ha hjälpt andra att olagligt korsa gränsen – något som oftast människosmugglare anklagas för.

Läs mer: Kinas statsmedia: Vi förbjuder inte biblar att säljas

 

Nu menar John Sanqiang Caos familj i USA att domen, med tanke på hans humanitära arbete, bör mildras.

– Ingenting som min far organiserade var någonsin politiskt. Det handlade alltid bara om religion eller välgörenhet, säger 23-årige Ben Cao till AP.

– Vi hoppas att Kina ska visa barmhärtighet och inse att min fars intentioner var goda.

Gifte sig med en amerikansk kvinna

Enligt AP var John Sanqiang Cao 20 år gammal då han träffade ett kristet amerikanskt par som turistade i hans hemstad i Hunanprovinsen i centrala Kina. Av paret fick han en Bibel och senare flyttade han till USA där han studerade teologi och gifte sig med en amerikansk kvinna.

Läs mer: Friheten för kristna i Kina allt mer begränsad

 

John Sanqiang Cao har samtidigt valt att behålla sitt kinesiska medborgarskap och han har under årens lopp varit mycket engagerad i så kallade huskyrkor i Kina.

Vill att Trump ska prata med Jinping

En talesperson från USA:s utrikesdepartement berättar för AP att Washington är "djupt oroad" över John Sanqiang Caos straff och att Kina har uppmanats att släppa honom av "humanitära skäl".

Chris Smith, ledamot av USA:s representanthus och ordförande i en underkommitté som arbetar med mänskliga rättigheter, säger i ett uttalande att "Pastor Caos namn borde vara på president Trumps läppar när han pratar med Xi Jinping," Kinas president.

Läs mer: Kristna i Kina hålls i husarrest

Lilla Erstagården