Våg av judehat efter ung mans död - Robert Aschberg drabbad

En ung man, förgrundsgestalt inom radikala nationalistiska kretsar, dog nyligen i sitt hem. Trots att polisen bedömer att det inte låg brott bakom, har hans död resulterat i en våg av konspirationsteorier riktade mot judar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Konspirationsteorierna som nu cirkulerar på nätet handlar om den unge mannens död, och medieprofilen Robert Aschberg tillhör dem som drabbats hårdast av ryktesspridning av antisemitisk art.

Den unge mannen, 33 år gammal, ägnade sig enligt egen utsago åt "medborgarjournalistik", skriver Aftonbladet. Men 33-åringen gjorde också hembesök hos utvalda journalister.

Den nionde december besökte han Robert Aschbergs hem. Men Aschberg var inte hemma. På nätet visade 33-åringen ett klipp där Aschbergs fru öppnar, och säger att hennes man inte är hemma.

Syftet med besöket var enligt filmen att ställa frågor till Aschberg. Detta efter att Robert Aschberg i "200 sekunder" konfronterat en hårfrisör som spritt falska uppgifter om en asylaktivist.

Inget brott ligger bakom

Nu är alltså 33-åringen död. Men enligt polisen ligger inget brott bakom hans död.

– Det finns absolut ingenting som tyder på att det här skulle vara något brott överhuvudtaget, säger Tommy Lindén, chef på utredningssektionen vid Polisen i nordvästra Skåne, till Dagens Nyheter.

Men det är många som ringer till polisen i Skåne och ställer frågor om detta, berättar Lindén.

Massiv ryktesspridning

Ryktesspridningen på nätet har också varit stor, både i Sverige och internationellt och den har legat till grund för en våg av konspirationsteorier av grovt antisemitisk art. Robert Aschberg har även anklagats för att ha samarbetat med såväl finansmannen George Soros som med israeliska Mossad.

Aschberg säger till DN att han kommer att gå igenom vad som har skrivits tillsammans med en advokat. Men han vill också tona ner betydelsen av ryktesspridningen.

– Jag utgår ifrån att det är en försvinnande liten minoritet av de som flockas på de här obskyra forumen som tar det här på allvar, säger han till Aftonbladet.