Våldsamheter efter Trumps erkännande

JERUSALEM. Spänningen stiger i de palestinska områdena efter Donald Trumps uttalande om Jerusalem. Våldsamheter rapporterades över hela Västbanken och Gaza – och även i Jerusalem förekom sammanstötningar på torsdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tiotals palestinier skadades på torsdagen när demonstranter drabbade samman med israeliska trupper i de palestinska områdena. Våldsamheter förekom i Betlehem, Ramallah och en rad städer på Västbanken; i Gaza skadades en palestinier allvarligt.

Palestiniernas protester i Jerusalem var koncentrerade till platsen utanför Damaskusporten i den muromgärdade gamla staden. Ett hundratal kvinnor demonstrerade mot president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– Palestina är arabiskt, Jerusalem är Palestinas huvudstad! ropade kvinnorna i talkör medan beväpnade israeliska poliser stod några meter från dem.

Igenbommade butiker

Israels grönuniformerade militära gränspoliser och svartklädda poliser, några till häst, kunde ses överallt i östra Jerusalem. Där var butikerna igenbommade och skolorna stängda i en proteststrejk. Bara apotek och bagerier höll öppet.

– Det här är vårt land och vår stad oavsett vad Trump säger. Hans ord leder till våld och krossar alla chanser till fred. Det finns ingen fredsprocess sedan många år och Trump vill inte ha fred, säger apotekaren Sajed Salaymeh, 38, som också under protestdagen tog emot sina kunder nära Damaskusporten.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas reste till Amman på torsdagen för att samråda med Jordaniens kung Abdullah II. De båda ledarna har fördömt Trumps uttalande liksom en lång rad ledare i arabvärlden – och stora delar av det internationella samfundet.

Den palestinska islamiströrelsen Hamas manade till ”en ny intifada” och sa att Trumps tal var ”en krigsförklaring”, en formulering flera palestinska representanter har använt.

– Trump stoppar chanserna till en tvåstatslösning. Också den palestinska staten ska ha sin huvudstad i Jerusalem. Han förvärrar situationen, det blir mera våld och förstör vårt julfirande, säger en kristen palestinsk kvinna till Dagen som inte vill uppge sitt namn.

Också den palestinska studentskan Ahlam Nabulsi, 20, fruktar att USA-presidentens uttalande ska leda till våld och blodsutgjutelse.

– Det här är dåligt för fredsprocessen. Det är dåligt för både palestinier och israeler. Jerusalem är också Palestinas huvudstad.

Vredens dagar

Ledarna för Egypten, Jordanien och Saudiarabien – som är USA:s närmaste vänner i arabvärlden – varnade alla Trump för konsekvenserna av att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad innan stadens ställning avgjorts i ett fredsavtal. Palestinierna har utlyst tre ”vredens dagar” i protest.

De närmaste dagarna kommer att visa om Trumps beslut leder till omfattande blodiga konfrontationer i Israel och de palestinska områdena, vilket Jerusalemrelaterade kriser ofta tidigare gjort. Ett första test blir om fredagsbönen i al-Aqsamoskén i Jerusalem med tiotusentals palestinska gudstjänstbesökare förlöper lugnt.

På den israeliska sidan är man nöjd med Trumps beslut. En överväldigande majoritet israeler av alla politiska schatteringar ser Jerusalem som sin huvudstad allt sedan biblisk tid. Även om också många israeler tror att presidentens uttalande kan skada den israelisk-palestinska fredsprocessen och att det därför var oklokt.

– Att Jerusalem är vår huvudstad är en självklarhet. Så varför behöver vi höra det från den här tvivelaktige presidenten. Men det var ändå hög tid att USA erkände det officiellt, säger israelen Avraham Kellner, 30, psykolog.

Fakta:

Kyrkoledare skriver till Trump

Tretton kyrkoledare i Jerusalem – katoliker, ortodoxa, lutheraner och andra – uttrycker sin oro över Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. De sände ett gemensamt brev till presidenten innan han gjorde sitt uttalande.

De manar Trump att fortsätta att erkänna Jerusalems nuvarande internationella status eftersom ”varje plötslig förändring skulle vålla obotlig skada”.

Brevskrivarna avslutar med att bjuda in presidenten att fira jul i Jerusalem.