Våldsspiralen åter i spinn i Gaza och södra Israel

Spänningen trappas upp mellan Israel och Gaza sedan Israel dödat en palestinsk jihadistledare. Israel beskriver den döde som ”terrorist” och ”tickande bomb”, militanta palestinska grupper hotar med hämnd – och på tisdagen hördes raketlarm i Tel Aviv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

TEL AVIV. Våldsspiralen är på nytt i full spinn i Gaza och södra Israel sedan den israeliska armen dödat Baha Abu al-Ata, ledare för Islamiska Jihads militära gren i Gaza, strax före gryningen på tisdagen.

Samtidigt kan den ökade spänningen bidra till att lösa upp det politiska dödläget i Israel, där ingen ännu snart två månader efter valet har lyckats bilda regering.

Ett israeliskt stridsplan sköt en raket rakt mot den bostad i norra Gaza där Abu al-Ata och hans hustru befann sig, båda dödades. Den israeliska armén kallar det en ”kirurgisk” attack och premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver Abu al-Ata som ”en tickande bomb” som var i färd med planera nya terrordåd. 

Pekas ut som ansvarig för raketattacker

Den palestinske ledaren pekas av Israel ut som ansvarig för en lång rad raketattacker under senare år, de senaste i början av november. Attackerna tvingar invånarna i den israeliska staden Sderot och andra gränssamhällen in i skyddsrum gång efter annan.

Både Hamas, som styr Gaza, och den mindre gruppen Islamiska Jihad hotar med hämnd. Båda organisationerna är islamistiska och terroriststämplade; Islamiska Jihad har nära samarbete med Iran. 

– Israel korsade alla röda linjer och får ta konsekvenserna av sina brott i Gaza och Damaskus, säger Hamas och

Islamiska Jihad i ett gemensamt uttalande – och förklarade att Israel ska få ”betala ett högt pris”.

De syftar också på en raketattack på tisdagen mot en annan ledare för Islamiska Jihad, Akram al-Ajouri, vars hem besköts i Syriens huvudstad Damaskus. Han ska överlevt medan hans son dödades. Israel har inte kommenterat den attacken

Läs också Dagenresenärer mitt i konflikten

Flera israeler skadade

Minst 50 raketer sköts från Gaza in i Israel under några timmar efter attacken på Abu al-Ata och Israel svarade med motattacker. En palestinier dödades och flera israeler skadades.

Det israeliska civilförsvaret beordrade stängning av alla skolor och förskolor samt ”icke nödvändiga” butiker och arbetsplatser samt förbjöd folksamlingar i hela södra Israel. Sedan raketlarm hörts så långt norr ut som i Tel Aviv gällde åtgärderna också den israeliska storstaden, något som inte har skett sedan Gazakriget sommaren 2014.

Israel räknar med att det spända läget fortsätter under veckan – och kan öka under de palestinska demonstrationer i Gaza mot Israel som sker längs gränsen varje fredag. Islamiska Jihad säger i ett uttalande att deras svar kommer att vara ”gränslöst”. 

– Vi är redo för flera dagars strider ... också i den centrala delen av landet, säger Hidai Zilberman, en talesperson för Israels armé. 

Det uppflammande våldet kan också få inrikespolitiska konsekvenser i Israel där partierna verkar ha kört fast i försöken att bilda regering efter valet i september. Först misslyckades Netanyahu att få ihop en ny regering och nu närmar sig oppositionsledaren Benny Gantz slutet av den månad han fick på sig att göra ett försök.

Många bedömare – inte minst Avigdor Liberman, ledare för ett vågmästarparti vars stöd både högerblocket och mitten/vänstern söker – anser att en bred blocköverskridande regering är enda lösningen om man vill undvika nyval, i så fall det tredje valet på mindre än ett år. 

Det ”yttre hotet” kan nu bli en faktor som får Netanyahu och Gantz att kompromissa och bilda en regering med ”rotation”, alltså att de turas om som premiärminister under mandatperioden.

Läs också Islamiska jihad: Nästa sommar krigar vi mot Israel

HBTQ-tavlan