”Välfärd handlar om de kristna värderingarna”

Kristna värderingar är grunden för KD och går att koppla till partiets storsatsning på välfärdsfrågor.
Det säger Ebba Busch Thor i en intervju med Dagen, där hon också förklarar varför Kristdemokraterna och Sveriges kristna råd kommer till olika slutsatser i flyktingfrågan – trots samma kristna värdegrund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vad har Kristdemokraterna för strategi för att klara riksdagsspärren? Frågan ställs nu gång på gång till Ebba Busch Thor inför de stundande kommun- och landstingsdagarna i Jönköping.

– Strategin är att visa hur Kristdemokraterna gör skillnad. Vi är garanten för förändring, säger Ebba Buschs Thor då hon tar emot inne på sitt kontor i riksdagen.

 

Läs mer: KD lockar gärna över SD-väljare

 

Hon hänvisar till hur KD tog död på Decemberöverenskommelsen och hur de varit pådrivande för en alliansbudget som skulle kunna få regeringen på fall.

Lite senare under intervjun återkommer hon till valstrategin, där siktet är helt inställt på rödgrönt.

– Vi kommer att utmana Socialdemokraterna i alla lägen och visa på det välfärdssvek som de har stått för under de här dryga tre åren där de köpt Miljöpartiets lojalitet i regeringsställning.

Satsar på välfärdsfrågor

Kristdemokraterna storsatsar på välfärdsfrågor och har gjort vården till sin huvudfråga inför valet. Ebba Busch Thor kaxar upp sig med att hennes parti, som med nöd och näppe har en riksdagsplats, ska ta ledartröjan i välfärdsfrågorna. Hon bollar med orden välfärdssvek och välfärdslöfte om vartannat, beroende på om det är S eller KD hon pratar om.

När vi möter KD:s partiledare visar hon upp en blandning av glad spontanitet och väldrillad politisk retorik.

Ebba Busch Thor inleder intervjun med att slå sig ned i fåtöljen och skriva ett sms, familjepusslet måste läggas, samtidigt som hon glatt håller samtalet igång.

Lite senare, mitt under intervjun, stoppar hon plötsligt till och skrattar när det fotograferas som mest. Hon har inte på sig sina vigselringar som hon i normala fall brukar fingra på och nu måste hon hålla händerna i styr så inte det inte syns på bild.

När den mer seriösa blicken är påslagen handlar det om värderingar. Och Ebba Busch Thor är tydlig med att det är kristna värderingar som gäller.

– Vårt stora existensberättigande ligger i ”Krist” i Kristdemokraterna, det vill säga det medmänskliga ansvar vi har för andra och för samhällets mest utsatta.

Är inte ett högerparti

Hon säger att KD med sina värderingar skär igenom den klassiska höger-vänsterskalan med sin kristdemokratiska ideologi, där Ebba Busch Thor lägger till att KD inte är ett högerparti.

– Men vi är ett parti till höger i svensk politik och det som särskiljer oss från andra borgerliga partier är det ansvar vi tar i sociala frågor.

Vi på tidningen Dagen kommer allt oftare i kontakt med personer som menar att KD tappat sin kristna profil. Vad kan du svara dem?

– Jag håller inte med alls, svarar Ebba Busch Thor utan minsta tvekan.

– Och jag hoppas verkligen att det engagemang som finns i många kyrkor inte avgränsas till att handla om en ”enskilt kristen fråga”.

Hon väljer att ta upp nedskärningarna inom LSS och de växande vårdköerna, och menar att det visar på hur värderingsvilset Sverige har blivit och att de kristna värderingarna inte får det givna utrymme de borde ha.

Går det att koppla dessa välfärdsfrågor till kristna värderingar?

– Det tycker jag absolut. Det är berättelsen om den barmhärtige samariten men på en övergripande samhällsnivå, säger Ebba Busch Thor.

– Vi har tagit på oss ledartröjan i de här frågorna och det gör vi utifrån den kristna idétraditionen om att vi har ett ansvar för våra medmänniskor.

Men välfärd är väl något många associerar främst med Socialdemokraterna?

– Det är ett enormt hyckleri att Socialdemokraterna pratar om att utveckla den svenska modellen när de systematiskt sett till att fördubbla vårdkörerna på tre år där människor dör i väntan på vård, det här är en fråga på liv och död.

Är kristna en viktig väljargrupp för KD?

– Absolut, här finns det en grundläggande gemensam värdegrund och det finns många anledningar till att om man delar de kristna värderingarna ska man lägga sin röst på Kristdemokraterna, säger Ebba Busch Thor.

– Fast ibland pratar vi om kristna som om de vore en homogen grupp som tycker lika i synen på skatter och arbetsmarknadspolitiska förslag och så är det inte. Det var kanske mer homogent förut, men nu tycker kristna väldligt olika.

Sveriges kristna råd samlar alla kyrkor och står också för kristna värderingar. Hur kan det komma sig att ni landar så olika ibland, som i fallet med de ensamkommande unga afghaner som regeringen vill ge en ny möjlighet att stanna i Sverige?

– Vi har valt att prioritera familjeåterförening. Och nu kommer en otroligt tuff strid de närmaste åren om människor ska ha rätt att återförenas som familjer. Här måste man bestämma sig för vilken strid som är viktigast att ta, om familjer ska ha rätt att återförenas eller om de som inte har asylskäl ska få stanna i Sverige, säger Ebba Busch Thor.

– Jag förstår viljan att hjälpa alla, men det finns även andra som är utsatta och har man inte asylskäl får man inte stanna.

Viktigt att värna asylrätten

Ebba Busch Thor säger att det är viktigt att värna asylrätten, och det innebär att de som fått avslag på sin asylansökan ska lämna landet.

Det är därför som Kristdemokraterna satt ned foten på ett helt annat ställe än Sveriges kristna råd, som till skillnad mot KD stödjer regeringens förslag att ge de unga ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige.

– Jag har stor förståelse för den svåra situationen för den enskilda människa som förväntas att lämna landet efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Men i dag är det så många som ifrågasätter asylrätten i grunden och vill man säkerställa att de inte blir fler måste vi vara noggrann med att ett nej är ett nej, säger Ebba Busch Thor.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar